Ministerul Educației a găsit școlile de unde au fost publicate testele de examene. Vor fi pornite anchete de serviciu

Ministerul Educației a găsit școlile de unde au fost publicate testele de examene. Vor fi pornite anchete de serviciu
Sursa foto: Pixsooz de la Getty Images

Persoanele implicate în desfășurarea examenelor de absolvire în opt gimnazii din țară au comis abateri grave în procesul de organizare și desfășurare a probelor, anunță Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Concluzia aparține Comisiei Naționale de Examene (CNE) după ce în mediul online au fost publicate poze cu testele de examen din cadrul examenelor și rezolvarea acestora.

Astfel, Comisia a constatat încălcarea gravă comisă de către persoanele implicate în desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în instituțiile de învățământ, după cum urmează:

  • Căușeni, Cîrnățenii Noi, Gimnaziul Cîrnățenii Noi;
  • Criuleni, Jevreni, Instituția Publică Gimnaziul „Mihai Eminescu”;
  • Edineț, Cupcini, Instituția Publică Gimnaziul „Mihail Sadoveanu”;
  • Glodeni, Hîjdieni, Instituția Publică Gimnaziul Hîjdieni;
  • Florești, Trifănești, Gimnaziul „Mircea Snegur”, filială a Liceului Teoretic „Ion Creangă”;
  • Florești, Prajila, Instituția Publică Gimnaziul Prajila;
  • Florești, Ștefănești, Instituția Publică Gimnaziul Ștefănești;
  • Florești, Putinești, Instituția Publică Gimnaziul Putinești.

Membrii CNE au decis să solicite organelor locale de specialitate în domeniul învățământului Căușeni, Criuleni, Edineț, Glodeni, Florești să realizeze în mod prioritar anchetă de serviciu, în cadrul căreia să fie examinate toate circumstanțele încălcărilor constatate, iar rezultatele și o copie a deciziilor să fie prezentate, în termen restrâns, în formă scrisă, Ministerului Educației și Cercetării și Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, Comisia Republicană de Reevaluare la disciplina matematica a constatat diferențe mari dintre punctajele acordate de la -5 puncte până la -12 puncte în unele teste din anumite instituții de învățământ. Astfel, CNE a solicitat reevaluarea integrală a testelor din 13 instituții de învățământ din raioanele Cahul, Dubăsari, Rezina pentru care s-au constatat diferențe exagerate și realizarea unei anchete de serviciu.

MEC amintește că potrivit Regulamentului cu privire la examenele naționale de absolvire a gimnaziului, persoanele implicate în organizarea și desfășurarea examenelor naționale de absolvire a gimnaziului care nu respectă prevederile regulamentului sunt sancţionate conform Codului Muncii.

Totodată, în conformitate cu prevederilor Codului contravențional publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire a gimnaziului şi de bacalaureat şi/sau a soluţiilor la acestea până la începerea examenului respectiv sau pe durata desfăşurării acestuia se sancţionează cu amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale, cu amendă de la 150 la 240 de unităţi convenţionale, cu amendă de la 150 la 240 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.

Săptămâna trecută, mai multe poze cu testele de examen la matematică și limba română (clasa IX) și răspunsurile la întrebări au fost publicate pe un canal de Telegram, în timpul desfășurării probei. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunța că s-a autosesizat.

Testele examenelor de absolvire a gimnaziului, publicate pe Telegram. A fost dispusă o anchetă de serviciu
Mai multe poze cu testele de examen la matematică și limba română (clasa IX) și răspunsurile la întrebări au fost publicate pe un canal de Telegram, în timpul desfășurării probei. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță că s-a autosesizat. Instituția menționează că mecanismele de securizare…