Marta Kos: UE este gata să înceapă negocierile cu R. Moldova și Ucraina „simultan și cât mai curând posibil”

Marta Kos: UE este gata să înceapă negocierile cu R. Moldova și Ucraina „simultan și cât mai curând posibil”
Ziua Europei la Chișinău, 9 mai 2024. Sursa foto: Elena Covalenco/AFP via Getty Images

La câteva zile după ce a anunțat că UE ia în calcul decuplarea R. Moldova de Ucraina în procesul de aderare, comisara europeană pentru extindere a declarat că Bruxellesul este deschis să înceapă „Clusterul 1” al negocierilor de aderare cu ambele candidate, „simultan și cât mai curând posibil”.

„Am avut un apel productiv cu Olga Stefanișina pentru a reitera sprijinul nostru pentru deschiderea Clusterului 1 cu Ucraina și R. Moldova, simultan și cât mai curând posibil. Ucraina a făcut progrese remarcabile în ceea ce privește reformele, iar Comisia Europeană i-a transmis Consiliului Uniunii Europene o recomandare clară și pozitivă de a avansa cu Clusterul 1”, a scris Marta Kos joi, 1 mai, într-o postare pe contul său de X.

Anterior, într-un interviu acordat Europei Libere pe 28 aprilie, comisara europeană Marta Koss a declarat că nu poate exclude decuplarea celor două țări, întrucât eforturile Ucrainei sunt blocate de Ungaria.

Uniunea Europeană ia în calcul decuplarea R. Moldova de Ucraina în procesul de aderare
Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a continua procesul de aderare cu R. Moldova, decuplând-o de Ucraina. Comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, susține că acest lucru s-ar putea întâmpla întrucât eforturile Ucrainei de a adera la blocul comunitar sunt blocate de Ungaria.…

Pe 30 aprilie, negociatoarea șefă a Ucrainei pentru integrarea europeană și euro-atlantică, Olga Stefanișina, a întreprins o vizită de lucru la Chișinău, la întoarcerea din Budapesta.

În cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu omoloaga sa din R. Moldova, Cristina Gherasimov, Stefanișina a criticat declarația Martei Kos, sugerând că aceasta i-a slăbit poziția în cadrul vizitei din Ungaria.

„Nu am perceput acea declarație foarte bine, deoarece tocmai eram la Budapesta, în negocieri cu guvernul ungar cu privire la angajamentul nostru de a face față calendarului pe care ni l-am asumat. De aceea nu a fost foarte consolidat să aud această poziție. Ucraina și R Moldova mergem mână-n mână cot la cot și sunt convinsă ca vom respecta această politică de a fi împreună mai puternici și să ajungem împreună în familia UE”, a spus Stefanișina în fața jurnaliștilor de la Chișinău.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că R. Moldova și Ucraina au depus cererile de aderare la UE în martie 2022 și au parcurs împreună pașii de până acum în procesul de aderare la UE, iar UE le-a tratat ca pe un tandem. Pe 25 iunie 2024, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

De menționat că R. Moldova a obținut statutul de țară candidat la aderare într-un termen record, la aproape patru luni după declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina. Maia Sandu a declarat cu diverse ocazii că R. Moldova va adera la UE până în 2030.

Negocierile cu Ucraina sunt blocate de Ungaria, care a ridicat mai multe obstacole și a cerut consolidarea drepturilor minorității maghiare din vestul Ucrainei. Așa cum toate deciziile privind extinderea UE necesită unanimitate, Ungaria poate, practic, să țină Ucraina în afara blocului comunitar atâta timp cât consideră necesar.