Maia Sandu, despre „apelul de protecție”, lansat de Tiraspol: „Kremlinul nu poate face mare lucru acolo”
Maia Sandu a comentat „apelul de protecție”, pe care pretinsele autorități din stânga Nistrului l-au adresat Federației Ruse. În cadrul unui interviu pentru Digi24, președinta a declarat că regimul de la Tiraspol nu are resurse și că în prezent totul este sub control.
„Regimul de la Tiraspol a făcut un apel și la est și la vest pentru bani, dacă ați citit documentul care a rezultat din acest așa-zis congres a fost un apel către Rusia, către UE, OSCE, e o listă lungă acolo. Au nevoie de mai mulți bani. Noi am reușit să menținem situația mai stabilă pentru că știm că Kremlinul nu poate face mare lucru acolo. Ca să schimbe lucrurile să folosească regiunea nistreană trebuie să schimbe guvernarea de la Chișinău, acolo e ținta Kremlinului acum”, a menționat Maia Sandu.
Potrivit șefei statului, Rusia mai poate face acțiuni de destabilizare în regiunea transnistreană, „dar nu mare lucru”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Ce încearcă acum să facă este să împiedice R. Moldova să facă pași pe calea integrării europene, să se amestece în alegerile noastre și să pună oameni care să facă ce le spune și nu ce e în interesul moldovenilor. Nu suntem la prima experiență - aceste amenințări sunt constante, iar cetățenii înțeleg ce urmărește Rusia și înțeleg că securitatea și pacea sunt în UE”, a conchis președinta.
Amintim că, pe 28 februarie, la Tiraspol a avut loc cel de-al VII-lea Congres al așa-numiților deputați de toate nivelurile din regiunea transnistreană. În cadrul adunării, pretinsele autorități din stânga Nistrului au anunțat că intenționează să se adreseze Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu solicitarea „de implementare a măsurilor de protecție a Transnistriei” în legătură cu „intensificarea presiunilor din partea R. Moldova”.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că „protejarea” populației din regiunea transnistreană este o „prioritate” pentru Rusia și că „R. Moldova merge pe urmele Kievului”.
Mai mult, miercuri, 6 februarie, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că „Rusia „este deschisă pentru a ajuta regiunea transnistreană, însă țara preferă să rezolve orice problemă prin dialog”.
Acum două zile, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că a intrat în posesia mai multor date care indică faptul că Rusia întreprinde acțiuni fără precedent pentru a compromite aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.