Livezi făcute una cu pământul și acoperișuri deteriorate: Ce prejudicii au cauzat ploile din ultimele zile

Livezi făcute una cu pământul și acoperișuri deteriorate: Ce prejudicii au cauzat ploile din ultimele zile
Colaj ziar md. Sursa foto: Ciochina Andrei / Facebook

Sute de moldoveni au păgubit în urma ploilor torențiale cu grindină, înregistrate în perioada 30 mai – 4 iunie. Conform datelor colectate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din subdiviziunile teritoriale, intemperiile au afectat mai multe culturi agricole, livezi, dar și alte bunuri materiale din raioanele Briceni, Nisporeni, Anenii Noi, Ungheni, Strășeni, precum și din UTA Găgăuzia.

Astfel, precipitațiile abundente au distrus circa 14 ha de livezi în satul Mărcăuți, din raionul Briceni și 11 ha viță-de-vie în localitatea Frăsinești, din raionul Ungheni.

„Intemperiile au generat prejudicii considerabile și în localitatea Cioc-Maidan, UTA Găgăuzia. Aici, grindina a distrus circa 200 ha de culturi de grâu, 50 ha livezi, 100 ha de floarea soarelui, 190 ha orz, dar și 82 ha de mazăre”, precizează responsabilii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pagube au fost înregistrate și în centrul țării. Potrivit IGSU, în raionul Strășeni au fost afectate circa 22 ha de livezi (12 ha din satul Ghelăuza), 13 ha de floarea soarelui și 3 ha de bostănării.

În satul Cobusca Nouă, din raionul Anenii Noi, ploile torențiale cu grindină au afectat circa 73 ha de culturi de porumb, iar în localitatea Grozești, din raionul Nisporeni, au fost deteriorate acoperișurile a circa 250 de case.

Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.

Internaut: „Unde sunt rachetele antigrindină?”. Ce spune Ministerul Agriculturii
După ploile puternice cu grindină de ieri, unii internauți au publicat postări în care se întrebau nedumeriți „unde sunt rachetele anti-grindină”, menționând că le-au fost avariate bunurile. În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat astăzi că sistemul antigr…
Sute de hectare de terenuri agricole, afectate de ploile puternice din ultima săptămână. Datele IGSU
În urma precipitațiilor puternice ce au avut loc în perioada 30 mai – 3 iunie curent pe teritoriul R.Moldova, au fost înregistrate mai multe prejudicii. Potrivit datelor colectate din subdiviziunile teritoriale, ploile torențiale cu grindină au afectat mai multe culturi agricole din nordul, sudul și…