LIVE TEXT/ Alegeri prezidențiale în R. Moldova, turul 2

LIVE TEXT/ Alegeri prezidențiale în R. Moldova, turul 2
Sursa foto: Associated press

Peste un milion 690 de mii de cetățeni ai R. Moldova au votat duminică, până la 23:30, în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale.

ACTUALIZARE (08:30) Au fost prelucrate 99,82% de procese verbale. Potrivit rezultatelor preliminare, Maia Sandu câștigă alegerile cu peste 55% din voturi.

ACTUALIZARE (00:30) Maia Sandu câștigă al doilea mandat de președintă a R. Moldova. Cel puțin asta arată rezultatele preliminare publicate pe pagina Comisiei Electorale Centrale (CEC), după prelucrarea a 97% din procesele verbale.

Astfel, după ce au fost prelucrate 2.153 din totalul de 2.219 de procese verbale, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a acumulat 53.52% din sufragii, iar contracandidatul acesteia, Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 46.48% din voturi.

Rezultate preliminare - Maia Sandu câștigă al doilea mandat de președinte al R. Moldova
Maia Sandu câștigă al doilea mandat de președintă a R. Moldova. Cel puțin asta arată rezultatele preliminare publicate pe pagina Comisiei Electorale Centrale (CEC), după prelucrarea a 97% din procesele verbale. Astfel, după ce au fost prelucrate 2.153 din totalul de 2.219 de procese verbale, candid…

ACTUALIZARE (00:14) Procesul de numărare a buletinelor de vot de la secțiile de votare din țară s-a încheiat.

Potrivit rezultatelor preliminare, în țară, candidatul PSRM a obținut 51,19%, iar candidata PAS - 48,81%.Totuși, Maia Sandu preia conducerea, iar victoria ei pare aproape sigură dat fiind procentul mare de care se bucură în diasporă.

ACTUALIZARE (23:59) Cum a votat Chișinăul

Maia Sandu a câștigat suburbiile și sectoarele Buiucani, Rîșcani, Ciocana și Centru. La Botanica a învins Alexandr Stoianoglo. În total, după prelucrarea a 100% din procesele verbale, Maia Sandu este pe prima poziție, cu peste 57% din voturile alegătorilor din municipiul Chișinău.

ACTUALIZARE (23:33) Maia Sandu a trecut pe primul loc cu 51,12% în fața lui Alexandr Stoianoglo, după procesarea a 94% din procesele verbale. Voturile din diasporă nu sunt numărate în totalitate, alegerile continuă în unele state

ACTUALIZARE (22:50) Rezultate preliminare

ACTUALIZARE (22:10) Pe pagina CEC sunt disponibile, în regim online, rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Detalii AICI.

ACTUALIZARE (22:00) Comisia Electorală Centrală va anunța la ora 22:00 primele rezultate ale alegerilor din 3 noiembrie.

Toate secțiile de votare din țară s-au închis la ora 21:00. Câteva secții de votare de peste hotare și-au prelungit activitatea cu o oră, a anunțat președinta CEC. Este vorba despre secțiile din Moscova, Tel Aviv, Brașov, Constanța, Kaiserslautern.

ACTUALIZARE (21:45) Cele mai active circumscripții electorale, în cadrul alegerilor de duminică, au fost cele din Dondușeni, Bălți, Chișinău, Criuleni, UTA Găgăuzia și Taraclia.

ACTUALIZARE (21:10) A fost reluată votarea la cele trei secții din Varnița: Activitatea a fost prelungită cu două ore

Zona de Securitate scrie că secțiile de votare de la Varnița vor fi deschise până la ora 23:00, pentru a compensa timpul pierdut cu verificările ca urmare a alertei cu bombă.

ACTUALIZARE (21:00) La scurt timp după închiderea secțiilor de votare, candidații din turul doi al alegerilor prezidențiale au ieșit cu declarații și concluzii privind alegerile de duminică.

ACTUALIZARE (21:00) Secțiile de votare din țară se închid la 21:00. Potrivit datelor CEC, peste un milion 683 de mii de cetățeni ai R. Moldova au votat, până la ora 21:00, în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale.

După ora 21:00, facționarii electorali purced la numărarea buletinelor de vot și la totalizarea rezultatelor scrutinelor din 20 octombrie. Imediat ce procesele verbale vor fi completate, acestea vor fi procesate și introduse în sistemul informațional automatizat de stat.

Potrivit CEC, birourile electorale pot decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare să-și realizeze drepturile.

ACTUALIZARE (20:34) La trei secții de votare din Varnița procesul de votare încă nu a fost reluat.

Membrii comisiilor electorale se află la secția de poliție, transmite Zona de Securitate. Geniștii continuă să verifice clădirea pentru a identifica eventuale materiale explozive.

ACTUALIZARE (20:20) Au mai rămas încă 40 de minute până la închiderea secțiilor de votare din țară.

Potrivit datelor CEC, peste un milion 667 de mii de cetățeni ai R. Moldova au votat, până la ora 20:20, în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale.

ACTUALIZARE (20:00) Poliția anunță că, până la 18:30, în țară au fost înregistrate 191 de cazuri de încălcări electorale.

️Este vorba despre:

  • Șapte cazuri de afișaj electoral neautorizat;
  • 29 cazuri - agitație electorală;
  • 61 de cazuri de fotografiere a buletinului de vot;
  • Șapte cazuri de încălcare a dreptului la vot;
  • 25 de cazuri de corupere a alegătorilor;
  • Un caz de lipsă a ștampilei și un caz de ștampilă deteriorată;
  • Șase cazuri de deteriorare a buletinului de vot;
  • Un caz de prezență a persoanelor în cabina de vot;
  • 20 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor.

De asemenea au fost înregistrate și alte 33 de incidente, precum prezența persoanelor în stare de ebrietate la secția de votare, conflicte, acțiuni huliganice.

ACTUALIZARE (19:35) Val de alerte cu bomba în ziua alegerilor din R. Moldova. Alertele cu bombă au fost anunțate în șase secții de votare de peste hotare și în două secții de votare din localitatea Varnița, precizează reprezentanții CEC.

Secțiile de votare de la Brașov, București și Kaiserslautern și-au reluat activitatea după ce au fost efectuate verificările de rigoare.

La secțiile de votare din Varnița au sosit geniștii. Oamenii au fost evacuați. A fost scoasă și urna de vot. Poliția a informat că, dacă în decurs de două ore nu vor fi găsite materiale explozive la secție, urna va fi returnată, iar votarea va continua, scrie Zona de Securitate.

0:00
/
Sursa foto: Zona de Securitate

La fața locului se află și militarii ruși din cadrul misiunii de pacificare, reieșind din faptul ca secția de afla în perimetrul zonei de securitate.

ACTUALIZARE (18:35) Alertă cu bombă la una dintre secțiile de votare din Varnița.

Potrivit Poliției, o persoană necunoscută a sunat la numărul 112 și a anunțat despre o bombă la secție, transmite Zona de Securitate.

0:00
/
Sursa video: Zona de Securitate

ACTUALIZARE (18:24) Poliția anunță că a fost anunțată, prin apel la 112, că podul de legătură Rîbnița-Rezina este minat.

„Se întâmplă la scurt timp după ce circulația pe pod a fost reluată, fiind efectuate verificări după ce un bărbat cu o cutie suspectă a refuzat să prezinte conținutul acesteia. Calificăm aceste acțiuni drept provocări în adresa instituțiilor statului, pentru a fi acuzate de îngrădirea deplasării cetățenilor pentru a-și exercita dreptul la vot”, anunță oamenii legii.

Oamenii legii îi îndemnă pe cei care intenționat provoacă instituțiile statului - să se abțină de la astfel de gesturi și să permită desfășurarea corectă a scrutinului electoral, exercitarea dreptului la vot a fiecărui cetățean și evitarea inutilă de consum a resurselor.

ACTUALIZARE (18:15) Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) informează despre înregistrarea unor incidente de securitate cibernetică care vizează infrastructura informațională electorală de vizualizare a ratei de participare la scrutin.

„În cursul ultimelor ore, au fost identificate atacuri cibernetice coordonate asupra infrastructurii de conectivitate a sistemelor naționale de evidență a votanților. Atacurile provin dintr-o varietate largă de resurse localizate în diverse state din întreaga lume. În urma acestor acțiuni, se înregistrează dificultăți temporare în procesul de interconectare dintre secțiile de votare și sistemele centrale de evidență, atât pe teritoriul țării, cât și în secțiile organizate în străinătate”, anunță STISC.

Caracteristicile atacurilor identificate:

  • Atacuri distribuite coordonat, cu originea în multiple state la nivel global;
  • Impact asupra conectivității între secțiile de votare și sistemele centrale de evidență;
  • Afectarea temporară a interconectării atât pentru secțiile de votare naționale, cât și pentru cele din străinătate.

Măsurile întreprinse:

  • Suplimentarea capacităților tehnice pentru procesarea și asigurarea continuității serviciilor;
  • Implementarea măsurilor adiționale de securitate cibernetică;
  • Colaborarea operativă cu partenerii internaționali pentru investigarea și atribuirea actorilor de amenințare.

În prezent, specialiștii STISC lucrează la identificarea și atribuirea tehnică a actorilor de amenințare. Procesul de investigare este în desfășurare și în strânsă cooperare cu instituțiile partenere naționale și internaționale. Autoritățile asigură cetățenii că funcționalitatea sistemelor critice este menținută prin activarea mecanismelor de redundanță și a planurilor de continuitate.

ACTUALIZARE (17:54) Alerte false cu bombă la patru secții de votare din străinătate.

„Cu puțin timp în urmă, autoritățile din Frankfurt, Germania și Liverpool, Northampton, Marea Britanie au fost alertate că unele secții de votare sunt minate. Serviciile specializate din statele respective au pus în aplicare protocoalele pentru situații de alertă și deja au finalizat controlul antiteror anunțând că alarmele respective au fost false”, anunță Ministerul de Externe de la Chișinău.

MAE anunță că alarmele sunt false, „menite doar să oprească procesul de votare”. Autoritățile moldovenești au anunțat anterior despre intenția de alerte false și coordonează acțiunile cu autoritățile statelor vizate.

ACTUALIZARE (17:15) Cozi la secția de votare din Varnița și secția din Chișinău, deschisă pentru cetățenii R. Moldova din regiunea transnistreană, scrie Zona de Securitate.

Conform datelor de la ora 17:15, peste 21 de mii de alegători de pe malul stâng al Nistrului au votat deja în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale.

ACTUALIZARE (16:50) Până la ora 15:30, Poliția a înregistrat 126 de încălcări electorale.

  • Afișajul electoral neautorizat - 6 cazuri;
  • Agitație electorală - 20 de cazuri.
  • Fotografierea buletinului de vot - 42 de cazuri;
  • Încălcarea dreptului la vot - 2 cazuri;
  • Coruperea alegătorilor – 18 cazuri;
  • Lipsa ștampilei – 1 caz;
  • Ștampilă deteriorată – 1 caz;
  • Deteriorarea buletinului de vot – 2 cazuri;
  • Prezența persoanelor în cabina de vot -1 caz;
  • Transportarea organizată a alegătorilor - 12 cazuri;
  • Alte incidente - 21 cazuri.

ACTUALIZARE (16:18) Până la ora 14:00, Misiunea Promo-LEX a confirmat 316 de incidente electorale.

Potrivit observatorilor, din totalul de 614 secții monitorizate, 224 nu sunt accesibile pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, iar în 203 de secții de votare nu există încălzire cu agent termic.

Printre încălcările fixate se regăsesc:

  • Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 12 cazuri.
  • Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m și/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor  – 6 cazuri.
  • Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 22 cazuri.
  • Încălcări ale secretului votului (fotografierea buletinelor de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat; amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului) – 88 cazuri.
  • Votarea nejustificată în grup – 6 cazuri.
  • Acces restricționat pentru observatori sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 3 cazuri.
  • Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina votul alegătorilor – 5 cazuri.
  • Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 7 cazuri.
  • Cazuri de intimidare sau acte de violență cu implicarea alegătorilor, membrilor BESV, observatorilor, mass-media sau altor persoane – 3 cazuri.
  • Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 21 cazuri.
  • Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în într-un safeu/dulap din interiorul secției de votare – 13 cazuri.
  • Întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale – 23 cazuri
  • Încetarea/ suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 7 cazuri.
  • Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (erori tehnice, probleme ce țin de înscrierea alegătorilor etc.) – 34 cazuri
  • Deficiențe în listele electorale – 39 cazuri.
  • Altele – 27 cazuri.

ACTUALIZARE (15:30) Până la ora 15:30, peste 192 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare și-au exercitat dreptul la vot în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale.

ACTUALIZARE (15:10) CEC face apel la cetățeni să sesizeze la 112 cazurile de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare.

Având în vedere că spațiul informațional este invadat de date și imagini legate de transportarea organizată a alegătorilor, atât în secțiile de votare peste hotare, cât și pe teritoriul național, Comisia Electorală Centrală face apel la cetățeni să sesizeze serviciul național unic de urgență în caz că au informații referitoare la transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare.

„Autoritățile au indicii rezonabile de transportare organizată pe cale terestră și aeriană spre secțiile de votare din Rusia, Belarus, Azerbaidjan și Turcia. De asemenea, sunt semnalate încălcări și pe teritoriul național. Funcționarii electorali au fost instruiți să fixeze și să documenteze toate cazurile de încălcare a legislației electorale. Comisia colaborează cu organele de resort, cazurile vor fi analizate pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, transmite CEC.

Transportarea organizată a alegătorilor spre secția de votare în ziua votării, în scopul determinării acestora de a-și exercita drepturile electorale, este sancționată cu amendă de la 3 mii la 6 mii lei pentru persoanele fizice și de la 9 mii lei la 15 mii lei pentru persoanele juridice, cu sau fără privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

ACTUALIZARE (15:05) Agenția Servicii Publice anunță că astăzi, 3 noiembrie, în ziua desfășurării alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova, în intervalul orelor 07:00 – 13:00, prin intermediul centrelor multifuncționale ale ASP, au fost eliberate 251 de buletine de identitate provizorii și înmânate 973 de buletine de identitate confecționate.

Reamintim că astăzi, 3 noiembrie, toate centrele multifuncționale activează până la ora 21:00.

ACTUALIZARE (15:01) Prezența la votare, pe raioane

ACTUALIZARE (14:38) Precizare privind circulația sistată pe podul de la Râbnița: „O persoană deține o cutie suspectă”.

Poliția anunță că circulația pe podul de legătură Râbnița-Rezina este sistată, pe motiv că în fluxul de oameni se află „o persoană care nu colaborează cu poliția și deține o cutie suspectă, refuzând să dezvăluie conținutul acesteia”.

„Paza perimetrului este asigurată, iar serviciile specializate din cadrul Inspectoratului General al Poliției documentează cazul și verifică circumstanțele”, anunță oamenii legii.

Poliția precizează că după ce pericolul pentru siguranța cetățenilor va fi exclus, traficul în zonă își va relua activitatea.

Sursa foto: Poliția R. Moldova

ACTUALIZARE (14:14) Peste un milion de cetățeni au votat în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale.

ACTUALIZARE (13:48) Aglomerație pe podul care leagă localitățile Râbnița și Rezina.

Cetățenii din stânga Nistrului vin masiv la vot. ELITA TV scrie că la postul vamal intern din Rezina a fost sistată circulația. Poliția nu oferă detalii.

0:00
/
Sursa foto: ELITA TV
0:00
/
Sursa foto: ELITA TV

ACTUALIZARE (13:40) Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) informează despre un incident de securitate cibernetică care a afectat temporar disponibilitatea site-ului www.voteaza.md, în această dimineață.

„Site-ul a fost ținta unui atac cibernetic de tip DDoS (supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane), care a cauzat dificultăți și încetiniri de accesare pentru utilizatori. Specialiștii STISC au identificat și neutralizat această amenințare, iar integritatea datelor nu a fost compromisă. Responsabilii au acționat conform protocoalelor de securitate și au restabilit funcționalitatea platformei”, a anunțat instituția într-un comunicat.

Autoritățile anunță că infrastructura informațională este monitorizată 24/7 și că toate resursele necesare sunt mobilizate pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului electoral.

ACTUALIZARE (13:32) Până la ora 13:30, Poliția a fixat 52 de încălcări electorale.

Mai exact, potrivit Poliției, au fost înregistrate următoarele încălcări:

  • Afișajul electoral neautorizat - 4 ( Chișinău-2, Edineț-1, Soroca-1).
  • Agitație electorală - 10 (Chișinău-5, Anenii Noi-1, Florești-1, Hîncești-1, Sîngerei-1, Ungheni-1).
  • Fotografierea buletinului de vot - 11 (Chișinău-3, Călărași-1, Criuleni-1 , Fălești-1, Nisporeni-1, Sîngerei-1, Orhei-1, Telenești-1, Ștefan Vodă-1 ).
  • Încălcarea dreptului la vot-1 ( Chișinău ).
  • Coruperea alegătorilor – 7 (Chișinău-3 , Cantemir-1, Nisporeni - 1, Rîșcani-1, Rezina-1).
  • Ștampilă deteriorată – 1 (Călărași).
  • Deteriorarea buletinului de vot – 2( Chișinău).
  • Transportarea alegătorilor - 6 (Drochia-3, Dubăsari-1, Hîncești-1, Edineț-1).
  • Alte incidente  (prezența persoanelor în stare de ebrietate la secția de votare, conflicte, acțiuni huliganice) - 10 (Chișinău-5, Florești -2, Anenii Noi-1, Edineț-1, Soroca-1).

ACTUALIZARE (12:43) Votarea în diasporă. Cele mai solicitate secții de votare sunt în România, Italia, Austria, Estonia, Belgia, Franța și Germania, anunță Ministerul de Externe.

ACTUALIZARE (12:18) Cei doi candidați la șefia țării, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, și-au exercitat dreptul la vot în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale.

ACTUALIZARE (12:00) Alegerile prezidențiale din R. Moldova pot fi considerate valabile.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), peste 20% dintre cetățeni s-au prezentat la urne, astfel fiind depășit pragul minim de validare.

Potrivit Codului Electoral, în al doilea tur de scrutin, alegerile se vor declara valabile dacă la ele au participat peste 1/5 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

ACTUALIZARE (10:50) Peste 440 de mii de cetățeni ai R. Moldova au votat duminică, până la 10:50, în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale.

Cea mai activă prezență la urnele de vot, potrivit datelor CEC, se înregistrează în circumscripțiile electorale Dondușeni, Șoldănești și Rezina. În municipiul Chișinău au votat circa 13% dintre alegători.

ACTUALIZARE 10:45 Până la ora 10:00, 30.200 de cetățeni moldoveni aflați peste hotare au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Comparativ cu turul I, numărul celor prezenți la urne în diaspora este în creștere semnificativă la această oră, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

Diaspora votează. Câți moldoveni aflați peste hotare au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale
Peste 30 de mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale. Ministerul de Externe a precizat că numărul celor prezenți la urne în diaspora este în creștere semnificativă, comparativ cu turul I. În diferite colțuri ale lumii, moldovenii își fac datori…

ACTUALIZARE (10:35) Până la ora 09:30, Poliția a fixat 11 încălcări  electorale

  • Afișajul electoral neautorizat- 2 ( Chișinău, Soroca)
  • Agitație electorală- 2 ( Chișinău,  Sîngerei)
  • Fotografierea buletinului de vot- 2( Nisporeni, Sîngerei)
  • Încălcarea dreptului la vot-1 ( Chișinău )
  • Transportarea alegătorilor-1 ( Hîncești)
  • Alte incidente((prezenţa persoanelor în stare de ebrietate la secţia de votare, conflicte, acţiuni huliganice) - 3 (Chișinău-2, Soroca-1).

ACTUALIZARE (10:30) Peste 6.700 de alegători din stânga Nistrului au votat, până la  ora 10:30, în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale Pentru alegătorii din regiunea transnistreană au fost deschise 30 de secții de votare.

ACTUALIZARE (10:09) Peste 300 de mii de cetățeni și-au ales deja președintele.

Potrivit datelor de până la ora 10:00, cea mai activă prezență la urnele de vot se înregistrează în circumscripția electorală Rezina, unde, potrivit datelor, rata de participare e de peste 12%. În municipiul Chișinău au votat circa 10% dintre alegători.

ACTUALIZARE (9:55) În primele două ore de votare, Misiunea de Observare a Promo-LEX a fixat 109 incidente confirmate în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale.

ACTUALIZATE (9:50) Toate centrele multifuncționale din țară activează astăzi conform unui program special: de la 7:00 până la 21:00.

ACTUALIZATE (9:00) Până la ora 9:00, circa 147 de mii de cetățeni au votat în cadrul alegerilor prezidențiale.

Date în timp real despre prezența alegătorilor în secțiile de votare pot fi urmărite pe pagina Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Turul II de scrutin se desfășoară în aceleași condiții ca și primul tur. Astfel, în listele electorale de bază sunt înregistrați 2.707.641 de alegători. Scrutinul de astăzi va fi monitorizat de peste 2 400 de observatori acreditați de către CEC.

Cetățenii care nu se pot deplasa la secția de votare, pot solicita urna de vot mobilă până la ora 14:00 a zilei de astăzi, la prezentarea unui certificat medical.

Alegătorii, atât din țară, cât și de peste hotare, pot vota în baza următoarelor acte:

  • buletinul de identitate valabil;
  • buletinul de identitate provizoriu;
  • pașaportul cetățeanului R. Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.