Kievul anunță că ucrainenii de peste 17 ani trebuie să revină în țară și să se înregistreze pentru serviciul militar

Kievul anunță că ucrainenii de peste 17 ani trebuie să revină în țară și să se înregistreze pentru serviciul militar
Sursa foto: armyinform.com.ua

Autoritățile de la Kiev au anunțat că ucrainenii care au împlinit 17 ani trebuie să se întoarcă din străinătate și să se înregistreze pentru serviciul militar la centrele teritoriale de recrutare. În același timp, Ambasada SUA a avertizat că bărbații cu dublă cetățenie nu vor mai putea părăsi Ucraina și le-a recomandat bărbaților ucraineni aflați în SUA să nu călătorească în Ucraina, scrie Ukrainska Pravda.

Anunțurile vin în condițiile în care Ucraina, după lipsa de armament, încearcă să-şi remedieze celălalt deficit major cu care se confruntă în războiul de agresiune al Rusiei: lipsa de oameni, scrie observatornews.ro.

„Tinerii care au împlinit 17 ani trebuie să fie înregistrați pentru serviciul militar. Aceasta este o cerință. Și este valabil şi pentru cei care se află în străinătate. Dacă acești oameni își vor păstra cetățenia ucraineană şi își vor lega viitorul de țara noastră, atunci este evident că trebuie să facă acest lucru”, a declarat marți seara, la televiziune, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, locotenentul Dmitro Lazutkin.

Întrebat dacă tinerii se pot înregistra pentru serviciul militar de la distanță, în special prin intermediul aplicației mobile Reserve+, Lazutkin a spus că nu este posibil să facă acest lucru şi că trebuie să se prezinte personal la birourile de înregistrare şi înrolare militară.

Anterior, Forțele Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei au anunțat că tinerii de 17 ani care nu s-au înregistrat pentru serviciul militar vor primi citații. De asemenea, au subliniat că este vorba despre o chestiune de înregistrare militară, care nu are nicio legătură cu mobilizarea.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe de altă parte, Ambasada Statelor Unite în Ucraina a avertizat că Ucraina a anulat excepția „reședinței în străinătate” care permitea anterior anumitor bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să părăsească țara. După această schimbare, bărbații cu dublă cetățenie, inclusiv cei care au permis de ședere în Statele Unite, nu vor mai putea părăsi țara.

Ambasada reamintește că legislația ucraineană nu recunoaște dubla cetățenie. Prin urmare, cetățenii cu dublă cetățenie, americană şi ucraineană, aflați în Ucraina, sunt tratați exclusiv ca cetățeni ai Ucrainei și sunt supuși drepturilor și obligațiilor cetățenilor ucraineni. Cu alte cuvinte, în conformitate cu legea marțială din Ucraina, bărbaților cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani le este interzis să părăsească țara.

Anterior, persoanele cu dublă cetățenie, americano-ucraineană, puteau intra şi apoi părăsi Ucraina dacă își radiau reședința în Ucraina şi își înregistrau reședința în Statele Unite. Această excepție a fost anulată la 1 iunie.

„Dacă nu vă aflați în prezent în Ucraina, sfătuim cetățenii americani de sex masculin cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care dețin și cetățenia ucraineană sau care solicită cetățenia ucraineană şi nu doresc să rămână în Ucraina pe termen nelimitat, să se abțină de la călătoria în Ucraina. Există un risc extrem de ridicat de a nu vi se permite să mai plecați, chiar dacă aveți un pașaport american”, a transmis Ambasada SUA la Kiev.

Potrivit Ukrainska Pravda, aproximativ 1,5 milioane de ucraineni pasibili de serviciul militar şi-au actualizat datele inclusiv prin aplicația Reserve+.

Dintre ucrainenii aflați în străinătate, începând cu 18 mai, peste 14.000 de oameni din 124 de țări și-au actualizat datele prin aplicația Reserve+. Cei mai mulți sunt din Polonia, Germania, Canada, Cehia, SUA, Marea Britanie, Spania, Lituania, Olanda și Slovacia.

Peste 600 de deținuți au părăsit penitenciarele din Ucraina și s-au alăturat Forțelor Armate
Circa 613 de deținuți au părăsit deja penitenciarele din Ucraina și s-au alăturat Forțelor Armate din țara vecină. Ministrul ucrainean al Justiției, Denis Maliusika a anunțat acest lucru în cadrul teletonului „Єдині новини”. Potrivit oficialului ucrainean, în prezent, deținuții sunt instruiți, după…