Kievul a aprobat noua lege a mobilizării. Soldații care luptă de la începutul războiului nu vor putea reveni acasă

Kievul a aprobat noua lege a mobilizării. Soldații care luptă de la începutul războiului nu vor putea reveni acasă
Sursa foto: УНИАН

Rada de la Kiev a adoptat proiectul de lege privind mobilizarea. Anunțul a fost făcut de către Iaroslav Jelezniak, șef adjunctul Comisiei de finanțe a Parlamentului, scrie UNIAN. Proiectul a fost susținut de către 283 de deputați.

Anterior, deputații au votat pentru retragerea din proiect de lege a prevederii privind demobilizarea, care era valabilă în primă lectură. Acesta prevedea eliberarea din serviciu a militarilor ce au servit mai mult de 36 de luni. Totodată, revocarea acestora trebuia efectuată în termenele stabilite prin decizia Statului Major al Comandantului Suprem Suprem.

227 de deputați au votat pentru eliminarea acestei prevederi din proiectul de lege privind mobilizarea. Acum, legea nu conține niciun termen specific pentru demobilizarea celor care apără Ucraina încă din primele zile ale invaziei pe scară largă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Noul proiect de lege a fost înregistrat la Rada Supremă la 30 ianuarie anul curent. Pe 7 februarie proiectul a fost aprobat ca bază, iar la 9 aprilie, Comitetul Radei Supreme a Ucrainei pentru securitate națională, apărare și informații a încheiat examinarea proiectului de lege pentru a doua lectură.

Legea marțială a fost introdusă în Ucraina pe 24 februarie 2022, ziua în care a început invazia pe scară largă a Rusiei. Aceasta presupune un regim juridic special, care prevede acordarea mai multor competențe autorităților centrale, comandamentului militar, administrațiilor militare și organelor locale de autoguvernare, necesare pentru a preveni amenințarea.

Tot atunci, a fost anunțată și mobilizarea generală - un mecanism operațional de reînnoire a componenței Forțelor Armate ale Ucrainei, care se desfășoară simultan pe întreg teritoriul țării vecine. În această perioadă, toți cetățenii cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani (în principal bărbați), apți de îndeplinirea serviciului militar, sunt supuși mobilizării.