Iranienii votează pentru alegerea unui nou președinte

Iranienii votează pentru alegerea unui nou președinte
Sursa foto: Aletihad

În jur de 61 milioane de iranienii sunt chemați să voteze vineri pentru a-l alege pe succesorul președintelui Ebrahim Raisi, decedat într-un accident de elicopter luna trecută, transmite Reuters.

Consiliul Gardienilor Constituției, un organism de supraveghere ultraconservator, a validat doar șase din cele peste 80 de candidaturi care s-au înregistrat pentru acest scrutin. În ultimele zile, doi candidați ultraconservatori s-au retras din cursă, într-un efort de a unifica sprijinul pentru „forțele revoluționare” ale Republicii islamice.

Candidații considerați a avea cele mai mari șanse sunt ultraconservatorul Saeed Jalili, fost negociator în dosarul nuclear, președintele parlamentului, Mohammad Bagher Ghalibaf, şi reformistul Masoud Pezeshkian, fost ministru al sănătății. Al patrulea candidat rămas în cursă este clericul Mostafa Pourmohammadi.

Primele rezultate ale scrutinului din 28 iunie sunt așteptate sâmbătă, 29 iunie. Dacă niciunul dintre ei nu își va asigura o majoritate absolută, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 5 iulie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În Iran, președintele nu este șeful statului; acest rol îi revine conducătorului religios suprem - în prezent, Khamenei, în vârstă de 85 de ani, aflat la putere de 35 de ani. Președintele are însă un rol important în conducerea guvernului şi stabilirea direcțiilor politice, deoarece în Iran nu există funcția de prim-ministru.

Cinci din cei opt președinți de până acum al Republicii Islamice, fondate în 1979, au fost clerici musulmani. Condițiile pentru candidați includ vârsta între 40 şi 75 de ani, studiile superioare - cel puțin la nivel de masterat - şi loialitatea față de statul islamic.

VIDEO/ Zeci de mii de persoane participă la funeraliile lui Ebrahim Raisi. Printre aceștia, liderul politic al Hamas
Zeci de mii de iranieni au început să se adune miercuri la primele ore ale dimineţii în centrul Teheranului, pentru a-i aduce un ultim omagiu preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, care a murit în urma unui accident aviatic. Potrivit Agerpres, la ceremonia asistă șeful politic al mişcării islamiste pa…
Circa 80 de iranieni s-au înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale după decesul lui Ebrahim Raisi
Circa 80 de candidați s-au înscris la alegerile prezidențiale care vor avea loc în 28 iunie în Iran. Toate candidaturile trebuie aprobate de Consiliul Gardienilor Constituției, decizia urmând a fi pronunțată pe 11 iunie, scrie AFP, citată de Agerpres. Toate candidaturile trebuie aprobate de Consili…