Ion Creangă rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel i-a respins cererea de plasare în arest la domiciliu

Ion Creangă rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel i-a respins cererea de plasare în arest la domiciliu
Sursa foto: parlament.md

Șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, rămâne în arest, asta a decis Curtea de Apel, după ce Creangă, bănuit de trădare de patrie în interesul Federației Ruse, a cerut să fie lăsat în arest la domiciliu. Decizia a fost pronunțată miercuri, 14 august, informează Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

„Acesta este investigat în continuare, beneficiind de garanțiile procedurale și prezumția nevinovăției, potrivit legii”, a transmis PCCOCS.

Procuratura pentru Cauze Speciale anunță că Ion Creangă este cercetat pentru trădare de patrie. Potrivit probelor, acesta ar fi perceput între 200 și 2.000 de euro pentru informațiile furnizate angajatului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Ar fi vorba, în special, de informații privind activitatea Legislativului, proiecte de legi, precum și informații cu caracter personal.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, în seara zilei de miercuri, 31 iulie, șeful Direcției juridice a Parlamentului și un polițist de frontieră au fost reținuți de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii PCCOCS, fiind bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova. Cei doi ar fi furnizat informații unui angajat al ambasadei Federației Ruse.

Atât Ion Creangă, cât și angajatul Poliției de Frontieră au fost suspendați din funcție, pe perioada investigațiilor. Totodată, angajatul ambasadei ruse, despre care se spune că ar fi Dmitri Kelov, asistentul atașatului militar misiunii diplomatice – a fost declarat persona non grata în R. Moldova.

Acesta este al doilea caz de spionaj în R. Moldova, în ultimele două luni. Pe 5 iunie, publicația The Insider a publicat o investigație în cadrul căreia anunța că a obținut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale a R. Moldova, Igor Gorgan, cu presupusul său curator din serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, Alexei Makarov.

Potrivit sursei citate, Gorgan raporta în mod regulat despre situația politică internă din țara noastră și transmitea date despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate. Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a confirmat veridicitatea informațiilor.