Instituțiile publice culturale vor constitui un Consiliu artistic: Cum vor fi numiți directorii teatrelor și circurilor

Instituțiile publice culturale vor constitui un Consiliu artistic: Cum vor fi numiți directorii teatrelor și circurilor
Sursa foto: PNUD

Teatrele, circurile și organizațiile concertistice vor constitui un Consiliu artistic, format din cel puțin 7 membri, confirmați de către fondator. Proiectul de lege care prevede modificarea Legii cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice a fost susținut în prima lectură de 55 de deputați.

Potrivit Parlamentului, legea a fost elaborată cu circa 20 de ani în urmă și conține norme contradictorii și învechite, care nu mai corespund realităților din domeniul artelor spectacolului.

Principalele modificări vizează clasificarea și repartizarea pe categorii a teatrelor, circurilor și organizațiilor concertistice, dar și modalitatea de finanțare a acestora. Totodată, au fost introduse modificări privind numirea în funcție a directorului teatrelor, circurilor și organizațiilor concertistice. Directorul va fi desemnat de către fondator prin concurs public, pe un termen de 5 ani.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La etapa desfășurării concursului, candidații urmează să prezinte proiectul managerial pe care și-l asumă, în scopul asigurării unui management eficient în corespundere cu obiectivele strategice ale organizației de cultură. Performanța directorilor va fi evaluată anual, în baza proiectului managerial prezentat în cadrul concursului.

Concomitent, legea urmează a fi completată cu noțiuni noi, precum „activitate teatral-concertistică”, „organizație concertistică”, „proiect managerial”, „contract de management al instituției” și vor fi ajustate și noțiunile de „teatru”, „circ” și „organizație concertistică”.