Încă se vând plăcinte „cu brânză”, dar fără brânză. Cu ce este înlocuit acest produs

Încă se vând plăcinte „cu brânză”, dar fără brânză. Cu ce este înlocuit acest produs
Sursa foto: ANSA

Numărul unităților de producere care utilizează în umplutura plăcintelor compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale ca substituent al brânzei proaspete de vaci este în descreștere, potrivit datelor de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Încă se comercializează produse denumite „Plăcinte cu brânză” dar în care nu se conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, chiar și în urma ultimelor razii efectuate de ANSA. În loc de brânză se pune un amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale și animale.

Inspectorii ANSA susțin că au intensificat controalele oficiale la operatorii din domeniul fabricării produselor de panificație, în special cei care produc plăcinte.

Pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie au fost realizate 75 de controale planificate și inopinate.

„În rezultat, s-a constat că aproximativ 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci”, a precizat ANSA.

În luna februarie curent, cifra era mult mai mare – 80 % din unitățile de producere a plăcintelor din țară apelau la aceste practici comerciale înșelătoare.

Totodată, în perioada aprilie-octombrie 2023 volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020.

Potrivit ANSA, cele mai frecvente încălcări depistate în cadrul controalelor desfășurate în perioada octombrie-noiembrie sunt:

. Plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conține mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor;

. Operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor cât și în lista de ingrediente;

. Lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.

Operatorii care au admis abateri s-au ales cu sancțiuni. Astfel, au fost întocmite 25 de procese verbale cu privire la contravenție, în valoare totală de 175.000 de lei.

Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor. În cazul în care depistează produse alimentare cu abateri de la prevederile legislației în domeniul alimentar, consumatorii pot depune o petiție la orice Subdiviziune teritorială ANSA sau  pot suna la numărul unic:  022-511-511.