Încă 30.000 de familii din țară vor beneficia de vouchere pentru achiziționarea becurilor economice

Încă 30.000 de familii din țară vor beneficia de vouchere pentru achiziționarea becurilor economice
Sursa foto: Getty Images

Peste 30.000 de familii vulnerabile vor primi vouchere în valoare de 500 de lei pentru achiziționarea becurilor economice. O nouă sesiune pentru becuri LED în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” a început pe 26 martie anul curent.

Voucherele vor fi distribuite consumatorilor înregistrați în sistemul informațional compensatii.gov.md și a căror vulnerabilitate energetică a fost una foarte ridicată. Prioritatea în selecția beneficiarilor este acordată familiilor cu cel puțin un copil, numărul copiilor fiind un factor determinant, iar în procesul de selecție se va lua în considerare consumul de energie electrică.

Beneficiarii sunt informați prin intermediul mesajelor SMS despre disponibilitatea voucherelor în conturile lor personale pe platforma compensatii.gov.md. Persoanele care nu dispun de telefoane mobile sau acces la internet sunt asistate de către reprezentanții Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS).

Urmărește-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În sesiunile anterioare ale programului, au fost distribuite 32.846 vouchere destinate achiziționării de becuri LED și pentru achiziționarea de echipamente mari. Astfel, în total, familiile vulnerabile au achiziționat cu ajutorul voucherelor 5044 de electrocasnice mari și aproape 222.416 becuri de tip LED.

Totodată, de la începutul anului, la Centrul de suport din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă  au fost recepționate în jur de 4.000 de apeluri.

Cu un buget total estimat la 5,8 milioane de dolari, programul „Rabla pentru electrocasnice” acordă sprijin financiar sub formă de vouchere de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric sau mașină de spălat rufe. Beneficiarii vor contribui cu 20% din valoarea echipamentului. În plus, pentru a beneficia de voucher, beneficiarul trebuie să predea un produs electrocasnic uzat de același tip.

Peste 50 de mii de familii din țară vor primi vouchere pentru înlocuirea becurilor incandescente
Peste 50 mii de familii vulnerabile din R. Moldova vor primi vouchere pentru înlocuirea electrocasnicilor uzate. Programul „Rabla pentru electrocasnice”, în cadrul căreia vor fi acordate vouchere gratuite pentru înlocuirea becurilor incandescente cu un becuri LED, demarează miercuri, 15 noiembrie, a…