În R. Moldova vor putea fi diagnosticate încă 30 de boli rare. Mai mulți pacienți vor primi tratamente gratuite

În R. Moldova vor putea fi diagnosticate încă 30 de boli rare. Mai mulți pacienți vor primi tratamente gratuite
Sursa foto: Getty Images

În R. Moldova vor putea fi diagnosticate încă 30 de boli rare. În acest sens, Guvernul a aprobat Programul național privind bolile rare, pentru anii 2024-2028. Potrivit Executivului, realizarea programului va extinde cu 25% acoperirea tratamentului medicamentos specific și a serviciilor de reabilitare pentru mai multe boli rare, comparativ cu anul 2023.

„Documentul urmărește asigurarea accesului echitabil la diagnostic precoce, tratament și servicii de reabilitare pentru toate persoanele cu boli rare, precum și dezvoltarea colaborării internaționale în cercetare, astfel încât, până în 2028, să fie creat un sistem integrat de servicii medicale pentru bolile rare, conform standardelor europene”, a notat Ministerul Sănătății.

Proiectul prevede creșterea cu 25% a numărului maladiilor rare depistate până în anul 2028. Totodată, aprobarea programului va contribui la majorarea cu 25%, până în anul 2028, a numărului de medicamente utilizate pentru tratarea maladiilor rare și reducerea ratei mortalității premature cauzată de aceste boli.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ministerul Sănătății a precizat că în prezent, în R. Moldova se pot diagnostica și monitoriza practic integral următoarele maladii rare: Fenilcetonuria, Miodistrofia Duchenne și Maladia Wilson – Konovalov, iar după modelul lor va fi dezvoltat un sistem de diagnostic timpuriu.

În R. Moldova sunt circa 2.500 de persoane, majoritatea copii, care suferă de boli rare. Datele aparțin Institutului Mamei și Copilului (IMC) și au fost prezentate pe 29 februarie, de Ziua internațională a bolilor rare.

În R. Moldova sunt 2.500 de persoane care suferă de boli rare. Mai mult de jumătate sunt copii
În R. Moldova sunt circa 2.500 de persoane, majoritatea copii, care suferă de boli rare. Datele aparțin Institutului Mamei și Copilului (IMC) și au fost prezentate joi, 29 februarie, de Ziua internațională a bolilor rare. Potrivit ministerului Sănătății, diagnosticarea persoanelor cu aceste maladii…