În R. Moldova sunt 2.500 de persoane care suferă de boli rare. Mai mult de jumătate sunt copii

În R. Moldova sunt 2.500 de persoane care suferă de boli rare. Mai mult de jumătate sunt copii
Sursa foto: Chinnapong de la Getty Images

În R. Moldova sunt circa 2.500 de persoane, majoritatea copii, care suferă de boli rare. Datele aparțin Institutului Mamei și Copilului (IMC) și au fost prezentate joi, 29 februarie, de Ziua internațională a bolilor rare.

Potrivit ministerului Sănătății, diagnosticarea persoanelor cu aceste maladii se realizează la Centrul de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală din cadrul IMC, precum și în alte instituții specializate de nivel republican. Totodată, pentru cazurile în care sistemul național nu dispune de capacități de diagnostic, în special la nivel genetic, instituțiile colaborează cu laboratoarele din străinătate.

Anul trecut, Ministerul a alocat circa 61,5 milioane de lei pentru 1.082 de persoane diagnosticate cu 11 maladii rare precum hemofilie, artrită juvenilă, hipertensiunea pulmonară, epidermoliză buloasa, colită ulceroasă, diabet insipid, etc.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Instituția precizează că pacienții cu afecțiuni rare beneficiază de medicamente compensate în proporție de 100%, prescrise de medicul de familie, anul trecut fiind alocate circa 27,5 milioane de lei pentru 604 persoane. Totodată, pacienții beneficiază gratuit de administrarea tratamentului costisitor în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice.

Tot anul trecut, în premieră au fost incluse în lista medicamentelor compensate două denumiri comune internaționale de medicamente costisitoare pentru tratamentul sclerozei multiple - medicamentul Ocrelizumabum și fibrozei chistice - medicamentul Dornaza alfa.

Săptămâna viitoare, Guvernul va aproba Programul național privind bolile rare pentru anii 2024 – 2028.