În R. Moldova vor apărea încă două posturi de televiziune din România. Ce conținut vor difuza

În R. Moldova vor apărea încă două posturi de televiziune din România. Ce conținut vor difuza
Sursa foto: Pexels

În R. Moldova vor apărea două posturi noi de televiziune, din România. Mai exact, este vorba de canalele Cinemaraton și Prima TV Moldova, ambele aparținând grupului mediatic Clever. Potrivit presei de peste Prut, compania a primit de la Consiliul Naţional al Audiovizualului din România licenţă pentru aceste televiziuni.

Paginademedia.ro notează că Cinemaraton Moldova (cu variantă HD) va fi un post cu tematică de film şi va difuza atât filme româneşti cât şi moldoveneşti. Coordonatorul proiectului Cinemaraton în România, Adrian Bucă, a spus că televiziunea lansată în R. Moldova va avea un conţinut diferit faţă de omologul său de peste Prut, pentru că „se adresează unui public puţin diferit”.

„Am fost în Chişinău de mai multe ori în ultima perioadă, am avut discuţii, am semnat parteneriate. Avem susţinere de la autorităţile moldoveneşti, inclusiv de la ministrul Culturii. Am achiziţionat deja conţinut. Este un proiect serios la care am lucrat şi sperăm că e de succes pentru că e nevoie de film românesc. Producţiile moldoveneşti s-au dezvoltat foarte mult în ultima perioadă. Sunt producţii de calitate pe care le vom prelua şi pe Cinemaratonul din România”, a menționat Adrian Bucă.

Potrivit lui Adrian Bucă, în program nu vor fi filme rusești. Procentul estimativ este 70% film românesc și 30% film moldovenesc. Coordonatorul proiectului explică acest lucru prin faptul că „producţiile moldoveneşti nu sunt foarte multe”, iar cele de arhivă nu sunt toate digitalizate. Totuși, în prime-time, cel mai probabil, Cinemaraton Moldova va difuza mai multe filme moldoveneşti.

Cât despre postul generalist Prima TV Moldova (cu versiune HD), acesta ar urma să aibă conţinut de la toate televiziunile grupului Clever. Potrivit documentaţiei depuse la Consiliul Național al Audiovizualului din România, canalul va avea un procent de 94% producţii audiovizuale româneşti şi va emite 24 de ore din 24.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Am constatat, în urma deplasărilor în R. Moldova şi a contactelor permanente pe care le avem, o nevoie foarte mare de conţinut în limba română. Cum probabil ştiţi, o parte dintre canalele de acolo s-au închis din diferite motive. În paralel cu asta aş aminti de toate campaniile de dezinformare şi de faptul că trustul nostru şi Prima TV şi Prima News au ştiri serioase şi echilibratr, care nu-şi propun să manipuleze, deci consider că intrarea noastră pe piaţă în R. Moldova va aduce un plus de seriozitate, de informaţie corectă”, a precizat consultanta proiectului, Irina Radu, citată de Paginademedia.ro.

Atât Irina Radu, cât și Adrian Bucă au evitat să dea un termen legat de lansarea televiziunii. Consultanta proiectului Prima TV Moldova a menţionat că a discutat deja cu cablişti din R. Moldova şi „au promisiunea că vor intra foarte repedee pe cablu”. La rândul său, Coordonatorul proiectului Cinemaraton în România a spus că vor să înceapă „foarte repede”.

Patronii Clever Media Network SRL, cu sediul la Cluj-Napoca sunt Gheorghe Adrian Tomsa - 90% și Maria Nicoara - 10%. Pe pagina sa oficială, grupul Clever se prezintă drept „unul dintre cei mai importanți jucători din piața media românească”. Compania deține 16 canale de televiziune, inclusiv Profit News și Agro TV, precum și nouă site-uri.

Amintim că, în ultimii doi ani, în R. Moldova a fost suspendată activitatea a 13 posturi de televiziune.

DOC/ Încă șapte posturi de televiziune și două posturi de radio din R. Moldova riscă să rămână fără licență
Încă șapte posturi de televiziune și două posturi de radio din R. Moldova riscă să rămână fără licență de emisie. De această dată este vorba despre canalul GRT (postul public de televiziune din UTA Găgăuzia), Mega TV, REN TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4, TV9 și posturile radio Retro FM
„Pentru securitatea națională”: Investigații financiare la șapte posturi TV și două posturi de radio
Purtătorul de cuvânt al Guvernului califică drept falsă informația distribuită pe „canale anonime de dezinformare” precum că urmează să fie sistată activitatea a șapte posturi de televiziune și două de radio, în urma solicitărilor suplimentare de informații privind activitatea financiară a companiil…