„Pentru securitatea națională”: Investigații financiare la șapte posturi TV și două posturi de radio

„Pentru securitatea națională”: Investigații financiare la șapte posturi TV și două posturi de radio
Colaj ziar.md

Purtătorul de cuvânt al Guvernului califică drept falsă informația distribuită pe „canale anonime de dezinformare” precum că urmează să fie sistată activitatea a șapte posturi de televiziune și două de radio, în urma solicitărilor suplimentare de informații privind activitatea financiară a companiilor care dețin aceste instituții. Potrivit lui Daniel Vodă, scopul Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care a dispus verificările, „nu este să constate retragerea licenței”, dar să „asigure securitatea națională din perspectiva investițiilor pe piața media”. Totuși, anterior, aceeași instituție a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive ale fondatoarei posturilor Canal 5 și Maestro FM.

„În cazul a opt instituții media, Consiliul a dispus solicitarea de informații suplimentare. Adică informațiile care au fost prezentate au fost incomplete sau au fost întrebări legate de datele prezentate. Într-adevăr, în procesul verbal este menționat că, în cazul unor instituții, a fost dispusă și interpelarea Procuraturii Anticoruptie, în vederea partajării informațiilor desfășurate”, a declarat Daniel Vodă după ședința Executivului din 8 mai.

Acum o zi, Ziar.md a scris că posturile vizate sunt canalul GRT (postul public de televiziune din UTA Găgăuzia), Mega TV, REN TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4, TV9 și posturile radio Retro FM și GRT FM. Potrivit procesului verbal al ședinței Consiliului, consultat de redacția noastră, unele posturi sunt bănuite de afiliere cu „grupul Plahotniuc-Șor”, în timp ce în cazul altora există informații privind existența unor tranzacții confirmate cu Partidul Politic „Șansă”.

De exemplu, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a invocat informații potrivit cărora compania SRL „EXCLUSIV MEDIA” ar fi fost implicată anterior în activități de finanțare ilegală, activități de dezinformare și răspândire de informații false. Cât despre compania „MEDIA PlATFORM”, care deține postul TV9, în document se menționează că „există suspecții că beneficiarii efectivi ar fi afiliați cu medii de risc înalt”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Scopul Consiliului este de a asigura securitatea națională din perspectiva investițiilor pe piața media și să ne asigurăm că acestea nu sunt efectuate de persoane sau grupuri criminal organizate. Atenție, nici pentru o clipă acest Consiliu nu examinează politica editorială sau conținutul nemijlocit care este plasat, deci nu vorbim despre elementul de libertate de exprimare, ci vorbim despre beneficiarii efectivi, ca statul să se asigure ca proprietarii acestor trusturi media sunt transparent cunoscuți”, a precizat Vodă.

Întrebat dacă licența posturilor va fi sistată în cazul în care vor fi constate nereguli sau că sunt finanțate din alte surse, purtătorul de cuvânt al Guvernului a menționat că „scopul Consiliului nu este să constate retragerea licenței”. Potrivit lui Daniel Vodă, dacă se concluzionează că beneficiarii companiilor sunt parte ale unor dosare sau au comis ilegalități, „opinia publică este informată prin faptul că acest Consiliu emite decizii și le publică transparent”.

„În cazul companiilor menționate s-au invocat niște întrebări de precizare, care vor fi soluționate cu respectivele companii. Din informația pe care o dețin, notificările au fost transmise la companiile date. După soluționare, va fi luată decizia ulterioară. La etapa actuală nu putem să speculăm cu o decizie sau alta”, a conchis reprezentantul Executivului.

Amintim că, la finele lunii martie 2024, Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, fondatoarea postului de televiziune Canal 5 și postului de radio Maestro FM. Atunci, Guvernul anunța că decizia a fost luată „în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”. Astfel, Canal 5 a devenit al 13-lea post de televiziune din R. Moldova a cărui activitate a fost suspendată în ultimii doi ani.

DOC/ Încă șapte posturi de televiziune și două posturi de radio din R. Moldova riscă să rămână fără licență
Încă șapte posturi de televiziune și două posturi de radio din R. Moldova riscă să rămână fără licență de emisie. De această dată este vorba despre canalul GRT (postul public de televiziune din UTA Găgăuzia), Mega TV, REN TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4, TV9 și posturile radio Retro FM
Încă un post de televiziune din R. Moldova, „temporar” închis. Motivele invocate și reacția canalului TV
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, fondatoarea CANAL 5 și postului de radio MAESTRO FM. Guvernul anunță că decizia a fost…