Încă un post de televiziune din R. Moldova, „temporar” închis. Motivele invocate și reacția canalului TV

Încă un post de televiziune din R. Moldova, „temporar” închis. Motivele invocate și reacția canalului TV
Sursa foto: Getty Images

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution”, fondatoarea CANAL 5 și postului de radio MAESTRO FM. Guvernul anunță că decizia a fost luată pe 20 martie, „în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului”.

De cealaltă parte, reprezentanții „Canal 5” declară că postul de televiziune „nu a comis nici o încălcare a legislației țării” și că „nu au primit niciun fapt concret care ar explica pe ce se bazează” decizia de sistarea temporară a activității.  

„Trebuie remarcat faptul că postul nostru de televiziune nu a primit niciun document oficial despre această decizie și, în consecință, nu am primit niciun fapt concret care ar explica pe ce se bazează aceste suspiciuni, pe care nu le cunoaștem și nici nu știm în ce moment exact vom fi lipsiți de emisie. Mai mult decât atât, în numele colectivului postului de televiziune, considerăm necesar să subliniem faptul că Canalul 5 nu a comis nici o încălcare a legislației țării, care ar putea duce la o sancțiune atât de gravă precum suspendarea licenței.  Considerăm că acțiunile autorităților reprezintă o încălcare flagrantă a normelor democratice precum libertatea de exprimare, independența editorială și libertatea de creație, garantate atât de Constituție, cât și de Codul Audiovizualului. Prin această decizie, autoritățile au atacat în mod flagrant libertatea de exprimare și activitatea antreprenorială. Singura explicație pentru această atitudine represivă este politica noastră editorială, care este incomodă pentru autorități”, anunță „Canal 5” într-o reacție publicată pe rețelele sociale.

Pe 18 martie 2024, în cadrul conferințe de presă, o jurnalistă de la Canal 5 i-a acordat președintei Maia Sandu o întrebare privind licitația anulată de la Aeroportul Internațional Chișinău, referindu-se la zvonurile conform cărora Lagardere, una dintre cele două companii participante la licitație, ar fi fost favorizată.

Atunci, Maia Sandu i-a răspuns jurnalistei că „reprezintă o instituție media care lucrează pentru un om care în toți acești ani a făcut bani la aeroport, în mod ilegal”, iar acum este ultima etapă în care, „compania personajului pentru care dumneavoastră lucrați va fi scoasă din aeroport, așa încât, în urma unei licitații să vină o companiei care să lucreze cinstit”.

Pe 1 martie 2024, Consiliul Audiovizualului a prezentat un raport potrivit căruia TV-Găgăuzia și Canal 5 au preluat conținuturi de la posturile de televiziune suspendate Primul în Moldova, ITV, Orhei TV, TV6 și Orizont TV suspendate, afiliate lui Ilan Șor.

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, care a sistat temporar activitatea Canal 5 și Maetro FM, a mai decis, în cadrul ședinței din 20 martie, că „nu au fost identificate limitări sau riscuri pentru a oferi aprobarea prealabilă a investițiilor de importanță pentru securitatea statului” pentru următoarele companii din domeniul audiovizualului:

  • SRL „Bright Communications”(R LIVE TV);
  • SRL „Radio Plai”;
  • AO „PRO-MINGIR” (RADIO PRO-MINGIR);
  • SRL „REFORMA ART” (JURNAL TV);
  • AO Centrul de promovare a sănătății și educației pentru sănătate „SĂNĂTATEA” (JURNAL FM);
  • SRL „VOCEA MEDIA” (VOCEA BASARABIEI TV, VOCEA BASARABIEI FM);
  • SRL „NOROC MEDIA” (NOROC TV, RADIO NOROC).

Potrivit Executivului, până în data de 12 martie, Agenția de Investiții a recepționat 40 dosare pentru a oferi aprobarea prealabilă a investițiilor de importanță pentru securitatea statului și care au fost puse la dispoziția membrilor Consiliului pentru analiză și expunere. Pentru alte 4 companii a fost constată retragerea licenței de emisie în baza cererii: „Luând în considerare volumul de dosare spre analiză, complexitatea acestora și termenul legal de răspuns al Consiliului, membrii Consiliului s-au expus pe marginea a 8 dosare, restul urmând a fi examinate la următoarele ședințe ale Consiliului”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Canal 5 este al 13-lea post de televiziune din R. Moldova a cărui activitate a fost suspendată în ultimii doi ani.

În decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”, pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Pe 30 octombrie 2023, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru alte șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, suspendate pe motiv că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.

La scurt timp, SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova.

La sfârșitul anului 2023, prim-ministrul țării, Dorin Recean, declara că posturile de televiziune ale căror licențe de emisie au fost suspendate prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) nu vor putea să emită în eter nici după ridicarea restricțiilor privind starea de urgență. Atunci, Recean declara că Guvernul pregătește mai multe măsuri care ar putea gestiona situațiile de urgență în afara stării de urgență.