În mai multe blocuri locative din Bălți va fi modernizată rețeaua de distribuție a energiei termice

În mai multe blocuri locative din Bălți va fi modernizată rețeaua de distribuție a energiei termice
Imagine - simbol

În municipiul Bălți va fi modernizată rețeaua de distribuție a energiei termice în mai multe blocuri locative. Proiectul prevede ca, în următorii trei ani, să fie construite rețele termice cu distribuție pe orizontală și de alimentare cu apă caldă menajeră în 296 blocuri locative din Bălți. Proiectul are nevoie de votul Consiliului municipal Bălți pentru a putea fi realizat.

Proiectul de decizie al Consiliului municipal Bălți privind modernizarea sistemului intern de distribuție a energiei termice în blocurile din Bălți a fost supus consultărilor publice. La discuții au participat ministrul Energiei, Victor Parlicov, reprezentanții Centrului Național pentru Energie Durabilă și conducerea S.A CET-Nord.

„Dacă se face trecerea pe distribuție orizontală, atunci punctul de responsabilitate al companiei se pasează la contor. Tot ce e până la contor se gestionează de către companie, tot ce rămâne consumatorului, e de la contor la el în apartament. Pentru blocurile, care vor trece la distribuție pe orizontală va dispare problema așa-zisului sezon de încălzire, când sezonul începe doar cu decizia administrației publice locale” , a spus ministrul Energiei.

Potrivit directorului Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, contribuția statului pentru majoritatea proiectelor de modernizare va fi de 70%, sub formă de grant.

„În cazul familiilor vulnerabile energetic, unde contribuția de 30% nu va fi posibil de achitat, statul va veni cu o subvenție suplimentară: între 15% și 90% din valoarea contribuției”, a menționat directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean.

Proiectul prevede instalarea punctelor termice individuale (PTI) în 166 blocuri locative și construirea rețelelor termice cu distribuție pe orizontală și de alimentare cu apă caldă menajeră în 296 blocuri locative din Bălți, în următorii trei ani, astfel, acoperind și blocurile locative în care au fost instalate PTI în cadrul Fazei I a proiectului respectiv.

Directorul interimar al CET-Nord, Marian Brînză, a precizat că dacă proiectul va fi susținut la nivel de consiliu, atunci la prima etapă va fi efectuată proiectarea și vor veni companii care au capacitatea de a realiza astfel de proiecte masive, fiind vorba de 296 de clădiri.

Cea de-a doua etapă a lucrărilor de reabilitare a rețelei de distribuție a energiei termice din Bălți va fi finanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Este vorba de o investiție de 8,5 mln. de euro, încă un milion de euro va fi oferit de Fondul Verde pentru Climă din împrumutul concesional, programul va fi acoperit și de componenta pentru refinanțarea datoriei istorice față de furnizorul de gaze naturale, în valoare de 5,5 mln. euro, precizează Ministerul Energiei.

„Scopul proiectului este de a mări semnificativ calitatea serviciilor prestate bălțenilor, prin înlocuirea sistemelor învechite de distribuire a energiei termice pe verticală cu sisteme noi de distribuție pe orizontală și cu contorizare individuală a apartamentelor, care va asigura confortul termic și va reduce consumul de energie, respectiv facturile la energie termică, prin gestionarea individuală a consumului și restabilirea serviciului de încălzire a apei calde menajere. Se estimează că în total circa 2/3 din consumatorii casnici din municipiu vor beneficia de aceste servicii”, anunță Ministerul Energiei.

În perioada 2016-2020, peste 50 milioane de euro au fost investiți în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău și Bălți, cu suportul Băncii Mondiale și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar până în 2025 va fi efectuat un efort investițional de circa 110 milioane de euro pentru continuarea lucrărilor de modernizare a sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică.

În municipiul Bălți, sunt peste 760 de blocuri locative, 12 blocuri sunt dotate cu sistemul de distribuție orizontală a agentului termic, iar în 134 au fost instalate puncte individuale termice (PTI).