În instituțiile de învățământ din țară începe Lunarul Memoriei și Recunoștinței. Ce activități vor fi organizate

În instituțiile de învățământ din țară începe Lunarul Memoriei și Recunoștinței. Ce activități vor fi organizate
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Nicu Gușan / Europa Liberă

Până pe 28 martie, în instituțiile de învățământ din țară se va desfășura Lunarul Memoriei și Recunoștinței, dedicat celor care și-au sacrificat viețile pentru suveranitatea, independența și integritatea R. Moldova. Acțiunea este organizată în baza unei circulare emise de Ministerul Educației și Cercetării.

Astfel, începând cu ziua de astăzi și până la sfârșitul lunii martie, în școlile din țară vor fi organizate activități de sensibilizare și conștientizare a momentelor istorice marcante, de promovare a respectului față de trecut și de cultivare a spiritului de apartenență la valorile naționale.

Activitățile se desfășoară în contextul marcării, la data de 2 martie, a Zilei Memoriei și Recunoștinței pentru apărarea integrității și independenței R. Moldova.

Astăzi, în toate clasele (I-XII), s-a desfășurat Lecția de Memorie și Recunoștință, având ca obiectiv promovarea păcii și unității pentru R. Moldova. Totodată, în instituțiile de învățământ general va fi instalată expoziția tematică „In Memoriam”, consacrată evenimentelor istorice și eroilor căzuți în acțiunile de luptă din conflictul armat din 1992.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ministerul Educației și Cercetării asigură, de asemenea, participarea profesorilor de istorie la activități de formare profesională, organizate în cadrul instituțiilor de învățământ superior:

  • 5 martie 2025, orele 9:30-15:30 – Universitatea de Stat din Moldova, Chișinău;
  • 5 martie 2025, orele 9:30-15:30 – Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Bălți;
  • 6 martie 2025, orele 9:30-15:30 – Universitatea „B. P. Hasdeu”, Cahul.

În acest context, instituțiile de învățământ sunt încurajate să organizeze activități extrașcolare, menite să sensibilizeze tinerii privind perseverența, reziliența și importanța apărării păcii și libertății țării.

Pachetul curricular privind Săptămâna Memoriei și Recunoștinței 2024 poate fi accesat aici. Video consacrat Zilei Comemorării celor căzuți în lupta pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova intitulat „Transnistria - rană deschisă”.

Duminică se împlinesc 33 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Planul manifestărilor, aprobat de Executiv
Duminică, 2 martie, în R. Moldova va fi marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței, în contextul împlinirii a 33 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru. În această zi, în mai multe localități din țară vor fi organizate activități de comemorare a eroilor căzuți pe câmpul de luptă