În fiecare an, în țara noastră se înregistrează până la zece decese provocate de bolile diareice acute

Anual, în R. Moldova se înregistrează între circa 16 și 20 de mii cazuri de boli diareice acute (BDA), inclusiv cu până la zece decese printre copiii sub vârsta de cinci ani şi adulţi. 75% din cazuri sunt semnalate la copiii cu vârste între 0 și 17 ani. Totodată, în fiecare an, în țara noastră se înregistrează peste 20 de izbucniri epidemice în grup.
Datele au fost furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în contextul lunii naționale de profilaxie a bolilor diareice acute, desfășurată în perioada 1-31 mai.
Potrivit ANSP, în grupul BDA sunt incluse infecțiile cu mecanismul de transmitere fecal-oral (holera, dizenteria, infecţia rotavirală, salmoneloza, febra tifoidă, yersinioza etc.).
„Actualmente, peste 200 de boli sunt cauzate de consumul de alimente sau apă contaminate cu bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. BDA pot fi transmise prin intermediul apei sau a produselor alimentare contaminate cu agenți patogeni la diferite etape ale lanțului de producere, depozitare, transportare sau consum”, precizează instituția.
În R. Moldova, creşterea sezonieră a morbidităţii prin BDA se atestă pe parcursul lunilor iunie-septembrie. Conform specialiștilor, persoanele se poate infecta prin diverse căi, inclusiv:
- pe cale alimentară – prin consumul alimentelor contaminate;
- habituală – prin intermediul obiectelor contaminate și a nerespectării regulilor de igienă personală;
- hidrică – prin consumul sau scăldatul în apa contaminată;
La unele nozologii (infecția rotavirală) se realizează și calea aerogenă de transmitere.
La nivel global, BDA cauzează anual moartea a peste 400 mii de copii sub vârsta de cinci ani și a circa 50 mii de copii cu vârste de între cinci și nouă ani, maladiile respective fiind a treia cauză de deces în rândul copiilor sub cinci ani.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Măsurile cheie pentru prevenirea BDA includ:
- alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață și continuarea alăptării până la 2 ani și mai mult;
- imunizarea copiilor contra infecției rotavirale;
- spălarea mâinilor cu săpun după WC şi înainte de luarea mesei;
- spălarea abundentă sub apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc în alimentație fără prelucrare termică;
- evitarea procurării produselor alimentare și a materiei prime în locurile neautorizate, fără condiţii de păstrare adecvate;
- curăţarea şi dezinfecţia suprafeţelor de bucătărie şi inventarului (cuţite, platouri etc.) folosit la prepararea bucatelor;
- plasarea separată, respectând principiul de vecinătate, a produselor gata şi materiei prime în frigider;
- folosirea ustensilelor de bucătărie separate pentru tranşarea produselor gata şi materiei prime;
- respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare şi a termenilor de păstrare;
- prevenirea pătrunderii în casă, mai ales la bucătărie a muştelor, insectelor de bucătărie, şoarecilor;
- utilizarea apei potabile doar din surse sigure;
- utilizarea pentru scăldat doar a bazinelor acvatice amenajate în acest scop.
Pentru a evita izbucnirile în masă a BDA și intoxicațiilor alimentare, se interzice:
- organizarea festivităţilor în localuri unde lipsesc condiţii de igienă elementare (facilități pentru spălarea mâinilor, WC, săpun, seturi suficiente de veselă de bucătărie, capacităţi limitate de păstrare a produselor alimentare etc.);
- prepararea bucatelor cu 2-3 zile înainte de eveniment;
- folosirea ouălor, inclusiv de gâscă şi rață pentru pregătirea cremelor şi dulciurilor fără prelucrare termică;
- implicarea în procesul pregătirii bucatelor a persoanelor cu semne clinice de BDA şi alte maladii infecţioase.
În cazul apariţiei primelor semne clinice de BDA (febră până la 40°C, dureri în abdomen, greţuri, vomă, scaun lichid cu frecvenţă până la 20-30 ori pe zi, slăbiciuni generale, cefalee, septicemie, deshidratare şi, respectiv, şocul toxico – infecțios) evitați autotratamentul și adresați-vă medicului de familie sau apelați 112.