Dosarul de finanțare ilegală a mai multor partide politice: Poliția a ridicat peste 5,5 milioane de lei dintr-un apartament

Dosarul de finanțare ilegală a mai multor partide politice: Poliția a ridicat peste 5,5 milioane de lei dintr-un apartament

Oamenii legii anunță că în urma perchezițiilor organizate pe 1 martie anul curent, a fost identificat „apartamentul conspirativ”, în dosarul de finanțare ilegală a mai multor partide politice. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat în cadrul unei conferințe comune cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, că în apartament au fost găsiți peste 5 milioane de lei.

„S-a depistat apartamentul conspirativ în care erau bani și unde se repartizau în plicuri, în momentul reținerii persoanei erau 600.000 de lei, dar suma ridicată din apartament este de 5,5 de milioane, erau implicați foști colonei în rezervă”, a declarat Cernăuțeanu.

Potrivit șefului IGP, o parte din bani erau pentru a stinge datoriile și pentru protestul organizat la București, iar o altă sumă era pentru protestele care urma să aibă loc la Chișinău în perioada următoare.

„O parte din persoane au ajuns la București, o parte am reușit să-i documentăm. Sumele pentru cei care participau la București la reuniune ajungeau pe zi la sute de euro, în microbuz cu 20 de persoane erau repartizați câte 10 mii de euro”, a spus Cernăuțeanu.

Șeful a IGP a mai adăugat că pe întâi martie au fost reținute două persoane, foști colonei în rezervă, iar ulterior a fost reținută încă o persoană, ex-angajat al unei alte structuri de forță. Persoanele reținute pe 1 martie au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile.

Pe 5 martie, Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a anunțat că intrat în posesia mai multor date care indică faptul că Rusia întreprinde acțiuni fără precedent pentru a compromite aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

Potrivit lui Musteața, prima etapă a început în 2023, când s-a încercat compromiterea alegerilor locale. Acum, se încearcă realizarea e următoarelor două etape, cu intenția de a influența procesele electorale din acest an.

Directorul SIS: Rusia întreprinde acțiuni fără precedent pentru a compromite aderarea R. Moldova la UE
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a intrat în posesia mai multor date care indică faptul că Rusia întreprinde acțiuni fără precedent pentru a compromite aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Despre acest lucru a anunțat directorul SIS, Alexandru Musteața, în cadrul unei conferințe de p…