Guvernul rus a demisionat. Începe formarea unui nou Cabinet de miniștri

Guvernul rus a demisionat. Începe formarea unui nou Cabinet de miniștri
Sursa foto: Михаил Климентьев / ТАСС

Guvernul de la Moscova a demisionat după ce președintele rus Vladimir Putin a fost învestit în funcție. Decretul corespunzător a fost semnat cu puțin timp în urmă de către prim-ministrul rus Mihail Mișustin.

Astfel, pentru prima dată, Executivul din Federația Rusă va fi format în conformitate cu noile reguli, stabilite prin amendarea Constituţiei, aprobate la referendumul din 1 iulie 2020.

Potrivit Constituției Federației Ruse, Guvernul de la Moscova îşi predă atribuţiile în ziua învestirii noului președinte. Totuși, Cabinetul de miniștri va continua să funcționeze până la formarea unui nou guvern.

Sursa foto: TASS / Telegram

Potrivit agenției ruse de stat TASS, citată de News.ro, în conformitate cu Constituţia, şeful Guvernului din Rusia este numit de către preşedinte după ce Duma de Stat aprobă candidatura acestuia. Conform legii, în termen de două săptămâni de la învestire, preşedintele rus prezintă deputaţilor o nominalizare pentru şeful guvernului rus. Deputaţii examinează candidatul propus de preşedinte în termen de o săptămână de la acea zi. În cazul în care Duma îl aprobă, preşedintele numeşte candidatul în postul de prim-ministru.

De asemenea, Duma are dreptul de a respinge candidatul propus de preşedinte. În acest caz, preşedintele prezintă deputaţilor, în termen de o săptămână, un nou candidat sau îl propune din nou pe candidatul respins.

În cazul în care candidaţii propuşi de preşedinte au fost respinşi de trei ori de Duma de Stat, atunci, conform legii, preşedintele numeşte în mod independent șeful guvernului rus. În acest caz, nu este necesară aprobarea Dumei de Stat. În plus, în conformitate cu Constituţia Federaţiei Ruse, în acest caz, şeful statului are dreptul de a dizolva Duma de Stat şi de a convoca noi alegeri.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

De asemenea, preşedintele aprobă viceprim-miniştrii şi miniştrii federali, după aprobarea acestora de către Duma de Stat. Excepţie fac şefii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Justiţiei, pe care şeful statului îi va numi după consultări cu Consiliul de Miniştri. Conform normelor în vigoare, preşedintele înaintează Consiliului Federaţiei nominalizările acestor miniştri federali, iar senatorii, în termen de o săptămână de la acea zi, îl informează în scris pe şeful statului cu privire la rezultatele examinării propunerilor sale.

Prim-ministrul, aprobat de Duma de Stat şi numit de preşedintele Federaţiei Ruse, în termen de două săptămâni de la data numirii sale, prezintă deputaţilor, spre aprobare, propunerile de candidaţi pentru funcţiile de adjuncţi şi miniştri federali. Conform legii, Duma de Stat decide, în termen de o săptămână de la depunerea acestor documente, dacă aprobă sau respinge candidaţii propuşi. Dacă sunt aprobate, preşedintele numeşte vicepremierii şi miniştrii, în timp ce şeful statului nu poate refuza să îi numească pe cei ale căror candidaturi au fost aprobate de Duma.

Vladimir Putin va fi învestit în funcția de președinte al Rusiei pentru un nou mandat de șase ani
Președintelui rus Vladimir Putin va fi învestit marți, 7 mai, în funcția de președinte al Rusiei, pentru un nou mandat de șase ani. Vladimir Putin a fost reales în funcția de președinte la alegerile din martie, la doar câteva săptămâni după ce cel mai important oponent al său, Alexei Navalnîi,