Fructele și legumele, mai scumpe în luna martie. Au crescut și prețurile la medicamente

Fructele și legumele, mai scumpe în luna martie. Au crescut și prețurile la medicamente
Sursa foto: cookedphotos de la Getty Images Signature

Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că în luna martie anul curent comparativ cu luna februarie s-a înregistrat o majorare a prețurilor medii de consum cu 0,5%. Din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la fructe și legume.

Potrivit BNS, creșterea prețurilor medii de consum a fost determinată de majorarea prețurilor la produsele alimentare - cu circa 0,5% și la mărfurile nealimentare - cu circa 0,8%.

Astfel, în luna martie comparativ cu luna februarie, din produsele alimentare, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la fructe – cu 4,2% și legume – cu 2,3%. Totodată, au fost înregistrate diminuări de preț la ouă de găină – 6,0%, zahăr și carne, preparate și conserve din carne– cu câte 0,3%, ulei vegetal – cu 0,2%.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

BNS precizează în perioada raportată, la mărfurile nealimentare au crescut prețurile medii de consum la materiale pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 1,2%, confecții – cu 0,8%, medicamente – cu 0,7%, încălțăminte – cu 0,4%, carburanți – cu 0,1%. În același timp, prețurile de consum la motorină și gaz lichefiat s-au diminuat cu 2,4%, și respectiv, cu 1,3%.

Concomitent, la serviciile prestate populației, în luna martie s-au diminuat tarifele reglementate de furnizare a energiei termice – cu 7,5%, a gazelor naturale – cu 5,1%, și a energiei electrice – cu 0,6%.