Franța devine prima țară din lume care include în Constituție dreptul la avort

Franța devine prima țară din lume care include în Constituție dreptul la avort
Sursa foto: euronews.com

Parlamentul francez a aprobat luni, 4 martie, includerea în Constituție a avortului voluntar, transformând Franța în prima țară din lume care consfințește oficial dreptul la întreruperea sarcinii, potrivit agenției Reuters.

Pentru includerea în Constituție a întreruperii voluntare a sarcinii au votat 780 de parlamentari, 72 au votat împotrivă. Votul a consacrat în articolul 34 din Constituția franceză că „legea determină condițiile în care o femeie are garantată libertatea de a recurge la avort”.

„Trimitem un mesaj tuturor femeilor: corpul tău îți aparține și nimeni nu poate decide în locul tău“, a declarat premierul Gabriel Attal în fața deputaților și senatorilor reuniți.

Acesta este un eveniment fără precedent la nivel global, întâmpinat cu entuziasm de organizațiile pentru drepturile femeilor ca fiind de importanță istorică, însă vehement contestat de grupurile antiavort.

„Mândrie franceză, mesaj universal. Să sărbătorim împreună intrarea unei noi libertăți garantate de Constituție prin prima ceremonie de consacrare din istoria noastră deschisă publicului”, a scris președintele Emmanuel Macron pe X (În trecut Twitter).

Inițiativa nu a fost lipsită de critici. Marine Le Pen, lidera partidului de extremă dreaptă, a afirmat că președintele Emmanuel Macron exploatează acest subiect în scopuri politice personale. În ultimii ani, în alte țări precum Spania au fost proteste stradale în care oamenii au manifestat contra avortului, spunând: „Aceasta este crimă! Da, vieții, da, familiei!”.