FOTO/ Ploaia și grindina au făcut ravagii la Ceadîr-Lunga. Orașul a rămas parțial fără curent electric
Ploaia și grindina din noaptea de 5 spre 6 octombrie au făcut ravagii în municipiul Ceadîr-Lunga, din UTA Găgăuzia. Primarul orașului, Anatoli Topal, a anunțat că acoperișurile mai multor case au fost avariate, iar unele gospodării au fost inundate. De asemenea, în urma intemperiei s-au rupt mai mulți copaci și fire de electricitate, orașul rămânând parțial fără curent electric.
„Acoperișul unei substații de 10 kW a fost smuls, iar substația care alimentează stația de pompare pentru alimentarea cu apă a orașului a ars. Există întreruperi de alimentare cu apă”, a precizat Topal într-o postare publicată pe Facebook, adăugând că toate serviciile din municipiu lucrează pentru a înlătura pagubele.
Amintim că, din seara zilei de sâmbătă, 5 octombrie, R. Moldova se află sub cod galben de instabilitate atmosferică. Avertismentul este valabil în toată republica până luni, 7 octombrie, ora 12:00.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), astăzi, 6 octombrie, în toată țară se prevăd ploi, iar în unele regiuni sunt prognozate averse puternice.
Poliția îndeamnă oamenii să amâne călătoriile în condiții de vreme instabilă, în cazul în care acestea nu sunt esențiale. Totodată, șoferii sunt rugați să reducă viteza, să evite manevrele neasigurate și să aibă grijă unde parchează autoturismele.
Oamenii legii au venit cu recomandări și pentru pietoni. Astfel, dacă totuși vă aflați afară, asigurați-vă că este sigur să traversați strada înainte de a ieși pe carosabil și evitați ieșirile cu copiii departe de casă.Pe timp de furtună, nu stați sub/în apropiere de copaci, piloni sau alte structuri care ar putea cădea.
Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram
La rândul său, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) îndeamnă cetățenii care se pomenesc în situații dificile pe trasee să sune imediat la numărul unic 112 și să asculte cu atenție recomandările autorităților, pentru ca echipele specializate să poată interveni rapid.
Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate - să coboare nivelul acestora, în vederea evitării inundațiilor. Totodată, aceștia sunt rugați să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.
Totodată, salvatorii recomandă ca aparatele și utilajele electrice să fie deconectate în timpul ploilor cu descărcări electrice, iar geamurile și ușile locuințelor să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, întrucât acestea conduc foarte bine curentul electric.