FOTO/ Circulație redeschisă pe podul reparat de la Basarabeasca. Cât au costat lucrările

FOTO/ Circulație redeschisă pe podul reparat de la Basarabeasca. Cât au costat lucrările
Sursa foto: ASD

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) anunță despre finalizarea lucrărilor de reparație drumul public R3 Chișinău–Hîncești–Cimișlia–Basarabeasca–frontiera cu Ucraina, km 95,740. Pe 5 iulie, potrivit ASD, a fost redeschisă circulația pe podul reparat de la Basarabeasca.

Podul reparat are o lungime de 89,1 m și o lățime totală de 11,30 m, incluzând parapetele de siguranță a traficului și parapetele pietonale. Infrastructura podului este alcătuită din două culei și patru pile, realizate din elemente prefabricate de beton armat.

În cadrul proiectului au fost executate următoarele lucrări:

  • demontarea și reparația grinzilor suprastructurii;
  • înlocuirea riglelor la pile și culei;
  • execuția racordării podului, montarea aparatelor de reazem noi și execuția zidului de gardă;
  • execuția căii podului;
  • refacerea sfertului de con și protejarea taluzurilor cu beton armat;
  • reamenajarea trotuarului existent la accese spre pod și reabilitarea sistemului rutier în zona de racordare;
  • execuția lucrărilor de evacuare dirijată a apelor pluviale și altele.

Lucrările de remediere a degradărilor la acest pod au demarat în iulie 2023, fiind executate în termenii stabiliți și având o valoarea totală de circa 22.048.761 de lei, bani alocați din mijloacele Fondului Rutier.

Podul reparat asigură traversarea drumului peste râul Cogîlnic, în localitatea Basarabeasca. Fiind construit în anul 1970, acesta a depășit o durată de exploatare de 51 de ani, iar caracteristicile sale funcționale nu mai corespundeau cerințelor siguranței circulației rutiere și pietonale, ceea ce a impus necesitatea desfășurării lucrărilor de remediere pentru îmbunătățirea siguranței și confortului la trafic.

Finalizarea acestui proiect reprezintă un pas semnificativ pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere regionale, contribuind la asigurarea unei mobilități sigure și eficiente pentru toți cetățenii.

Lucrările de reabilitare a podului de la Basarabeasca, aproape finisate: Când va fi deschisă din nou circulația
Ministerul Infrastructurii anunță că pe podul de șosea de pe drumul R3 Chișinău – Hâncești – Cimișlia – Basarabeasca – frontiera cu Ucraina au loc ultimele lucrări de reabilitare. Podul are o lungime de aproximativ 89,1 m și lățimea de 10,9 m. Astfel, se montează parapetul de siguranță și sunt vops…