Fostul premier Vlad Filat a fost achitat în dosarul de spălare a banilor, sustrași de la Banca de Economii

Fostul premier Vlad Filat a fost achitat în dosarul de spălare a banilor, sustrași de la Banca de Economii
Sursa foto: Vlad Filat / Facebook

Fostul premier Vlad Filat a fost astăzi achitat în dosarul în care este acuzat de spălarea a 12,8 milioane de lei, sustrași din Banca de Economii. Procuroarea Nadejda Busuioc, care ceruse ca Filat să fie condamnat la șapte ani de închisoare, a anunțat că va contesta hotărârea la Curtea de Apel Chișinău, transmite Europa Liberă Moldova.

Sursa citată menționează că sentința a fost pronunțată de Judecătoria Buiucani. Completul de judecată format din Djeta Chistol, Angela Catana, Tatiana Bivol a decis că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

Procurorul de caz a cerut pentru fostul premier și aplicarea unei amenzi în valoare de 12,8 milioane de lei, contravaloarea banilor care au constituit obiectul spălării banilor. Solicitarea însă a fost respinsă în totalitate de judecători, precizează Ziarul de Gardă.

Europa Liberă Moldova notează că, potrivit învinuirii, în 2013, Vlad Filat ar fi spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei „dobândiți prin acțiuni de corupție” din Banca de Economii. Fostul premier ar fi cheltuit banii pentru servicii de consultanță oferite de o companie americană în campania electorală pentru Partidul Liberal-Democrat (PLDM). Dosarul a ajuns în judecată în 2018.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Acum opt ani, în 2016, fostul premier a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Dosarul a fost deschis în 2015, în urma denunțului oligarhului Ilan Șor. Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 în timpul ședinței Parlamentului și arestat ulterior.

În vara anului 2019, instanța i-a scurtat fostului premier termenul de detenție cu 709 de zile, din cauza condițiilor proaste din penitenciar. În decembrie 2019, Filat a fost eliberat condiționat.

Pe 31 decembrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că autoritățile moldovene i-au încălcat lui Filat dreptul la un proces echitabil, deoarece procesul a avut loc cu ușile închise. Instanța i-a acordat o compensație de 7.500 de euro.

După câștigul la CEDO, avocații lui Filat s-au adresat la Curtea Supremă de Justiție cerând revizuirea sentinței de condamnare. Judecătorii se vor pronunța pe marginea acestei solicitări la 20 mai.