Doi jurnalişti au fost arestați și acuzați de „extremism” pentru presupusa colaborare cu Fundația lui Navalnîi

Doi jurnalişti au fost arestați și acuzați de „extremism” pentru presupusa colaborare cu Fundația lui Navalnîi
Colaj ziar.md

Încă doi jurnaliști ruși au fost arestați, fiind acuzați de „extremism”. Konstantin Gabov și Serghei Karelin vor rămâne în arest în așteptarea anchetei și judecății, sub acuzația că au lucrat pentru Fundația regretatului opozant rus, Alexei Navalnîi, transmite Associated Press.

Potrivit sursei citate, Gabov și Karelin sunt acuzați că au pregătit materiale pentru un canal de YouTube condus de Fundația pentru Combaterea Corupției (organizație nonprofit, fondată în 2011 de Navalnîi), care a fost scos în afara legii de către autoritățile ruse.

Ambii jurnaliști au negat acuzațiile pentru care au fost reținuți înainte de începerea oricăror anchete. Pentru presupusa „participare în cadrul unei organizații extremiste”, fiecare dintre aceștia riscă între 2 și 6 ani de închisoare.

Associated Press notează că, Gabov, care a fost reținut la Moscova, este un producător independent, care a lucrat pentru mai multe organizații, inclusiv pentru Reuters.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

La rândul său, Karelin, care are dublă cetățenie, rusă și israeliană, a fost reținut vineri seara în regiunea Murmansk, din nordul Rusiei. Jurnalistul în vârstă de 41 de ani a lucrat pentru o serie de publicații și agenții de presă, inclusiv pentru Associated Press. De asemenea, a fost cameraman pentru Deutsche Welle până când Kremlinul a interzis activitatea agenției în Rusia, în februarie 2022.

„Associated Press este foarte îngrijorată de detenția jurnalistului rus Serghei Karelin. Căutăm informații suplimentare”, a declarat agenția de presă într-un comunicat.

Gabov și Karelin sunt cei mai recenți jurnaliști arestați pe fondul represiunii guvernului rus asupra disidenței și a presei independente, care s-a intensificat după declanșarea invaziei pe scară largă în Ucraina pe 24 februarie 2022.

Amintim că, Alexei Navalnîi, principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin, a murit pe 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din Siberia. Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziției, care a fost înmormântat pe 1 martie la Moscova.

Atât președintele SUA Joe Biden, cât și unii lideri europeni, au declarat că vinovat de moartea lui Alexei Navalnîi este nimeni altul decât Vladimir Putin.

Înainte de moarte, Alexei Navalnîi a scris o carte autobiografică. Memoriile vor fi publicate la toamnă
Văduva lui Alexei Navalnîi a anunțat că în prezent au loc pregătiri pentru publicarea memoriilor opozantului rus. Cartea a fost deja tradusă în 11 limbi și va fi lansată pe 22 octombrie curent, a precizat Iulia Navalnaia într-o postare pe rețeaua X. „Nu mi-am imaginat că Alexei își va scrie