Curtea Constituțională dă undă verde pentru inițierea referendumului privind aderarea țării la UE

Curtea Constituțională dă undă verde pentru inițierea referendumului privind aderarea țării la UE
Sursa foto: newsmaker.md

Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de hotărâre al Parlamentului privind desfășurarea referendumului republican constituțional cât și propriu zis proiectul de lege pentru modificarea Constituției R. Moldova.

„(...) Curtea Constituțională adoptă următorul aviz: 1. Inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum semnată de 46 de deputați din Parlament este prezentată de subiectul autorizat și în acest sens este conformă cu prevederile art. 141, aliniat 1, litera b din Constituție. 2. Inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de art. 63, aliniat 3 și art. 142, aliniat 3 din Constituție. 3. Inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției stabilite de art. 142, aliniatele 1 și 2 din Constituție și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. 4. Acest aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova(...)”, a declarat președinta Curții Constituționale.

Potrivit proiectului, referendumul ar urma să aibă loc pe 20 octombrie anul curent, iar întrebarea care va fi pusă cetățenilor va fi: „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Constituția R. Moldova ar urma să fie modificată dacă cetățenii țării vor susține aderarea la Uniunea Europeană în cadrul referendumului din toamnă. Luni, 8 aprilie, la Parlament a avut loc prima rundă de consultări publice pe marginea acestui proiect.

Pe 18 martie, președinta țării, Maia Sandu, a făcut apel către Parlament să fie inițiate activitățile pentru organizarea referendumului.

Partidul Comuniștilor din R. Moldova a anunțat că va boicota referendumul republican, privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, solicitat de șefa statului, Maia Sandu.

PAS cere avizul Curții Constituționale la proiectul privind modificarea Constituției
Președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități Veronica Roșca a anunțat marți că proiectul privind modificarea Constituției R. Moldova a fost definitivat și va fi transmis în adresa Curții Constituționale (CC). „Am definitivat proiectul de lege privind modificarea Constituției R. Mo…