Coraportorii Comisiei de Monitorizare a APCE întreprind o vizită de documentare în R. Moldova

Coraportorii Comisiei de Monitorizare a APCE întreprind o vizită de documentare în R. Moldova
Sursa foto: Getty Images

Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalniņa-Lukaševica, se vor afla, în perioada 1 – 3 iulie, într-o vizită de documentare în R. Moldova. Aceasta va viza evoluțiile politice recente, pregătirea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, implementarea votului prin corespondență, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului R. Moldova.

Alte subiecte care vor fi abordate în cadrul vizitei Comisiei de Monitorizare a APCE sunt imixtiunea străină, progresul reformei justiției, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Coraportorii se vor întâlni cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, cu șeful Legislativului, Igor Grosu, și cu ministrul Afacerilor Externe, vicepremierul Mihail Popșoi.

Coraportorii APCE mai au planificate discuții cu directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, procurorul general, Ion Munteanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, cu membri ai Comisiei de vetting pentru judecători și procurori și cu reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale. La fel, vor fi organizate discuții cu experții și reprezentanții societății civile despre pregătirea alegerilor și imixtiunea străină.

Ultima vizită de documentare a coraportorilor Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a avut loc în luna februarie a acestui an, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului R. Moldova.