Copaci prăbușiți, mașini avariate și linii electrice rupte. Consecințele furtunii din seara zilei de 11 iunie

Copaci prăbușiți, mașini avariate și linii electrice rupte. Consecințele furtunii din seara zilei de 11 iunie
Sursa foto: IGSU

Mai multe localități din centrul țării, dar și capitala au fost afectate în urma precipitațiilor abundente și vântului puternic din seara zilei de 11 iunie. Unele trasee din țară au fost blocate de arborii doborâși la pământ. Potrivit datelor preliminare, 86 de localități din țară au rămas deconectate parțial de la energia electrică, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Angajații Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru deblocarea traseelor, dar și ajutorarea persoanelor în Orhei, Ialoveni, Reseștii Noi și Budești, Criuleni, Măgdăcești, Ratuș și Zaicana, dar și la Rezina, Slobozia-Horodiște. În total de pe părțile carosabile au fost deblocați peste 100 de arbori, iar specialiștii au intervenit în 10 cazuri de ridicare a firelor electrice de la sol, care riscau să afecteze populația.

„Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale în urma condițiilor meteo nefavorabile au rămas deconectate parțial de la energia electrică 130 de localități din 9 raioane, municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia. Către dimineața zilei de 12 iunie mai rămân parțial fără curent electric 86 localități din 9 raioane. Pentru restabilirea consumatorilor, în teren lucrează furnizorii de energie electrică. Potrivit datelor Serviciului 112 în urma furtunii înregistrate în data de 11 iunie a crescut cu aproape 50% numărul solicitărilor, înregistrându-se până la 750 de solicitări pe oră. Oamenii au raportat situații legate de fire electrice căzute, arbori doborâți trasee blocate, dar și mașini avariate”, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

În contextul vremii instabile, dar și a averselor înregistrate, MAI îndeamnă populația să evite deplasarea sub cabluri electrice și crengi ale arborilor bătrâni care atârnă. Totodată, oamenii sunt rugați să fie atenți atunci când se deplasează pentru a evita traumatismele, iar în situații de risc să apeleze de urgență Serviciul 112.