Controale la farmaciile veterinare și magazinele zoo din țară. ANSA a aplicat amenzi de 60.000 de lei

Controale la farmaciile veterinare și magazinele zoo din țară. ANSA a aplicat amenzi de 60.000 de lei
Sursa foto: ansa.gov.md.

În primele trei luni ale anului 2024, inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au efectuat 20 de controale de stat, dintre care două inopinate, la mai multe farmacii veterinare și magazine zoo. În total, ANSA a aplicat amenzi de 60 de mii de lei pentru încălcări grave.

Potrivit agenției, în urma controalelor au fost depistate o serie de neconformități:

  • Achiziționarea, păstrarea și comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare;
  • Desfășurarea activității farmaceutice veterinare în locuri neautorizate și comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar în unităţi de comercializare a hranei pentru animale;
  • Comercializarea medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare, de alte persoane decât medicul veterinar;
  • Eliberarea medicamentelor de uz veterinar fără prescripții de la medicul veterinare;
  • Deținerea şi comercializarea în farmacii veterinare a medicamentelor de uz veterinar imunologice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În acest context, ANSA atenționează că, desfășurarea activităților farmaceutice veterinare în locuri neautorizate se consideră o încălcare gravă a normelor sanitar-veterinare. La fel, distribuirea și comercializarea medicamentelor de uz veterinar, neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar generează riscuri majore pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.

Astfel, agenția îndeamnă deținătorii de animale, medicii veterinari și farmaciile veterinare să se abțină de la achiziționarea medicamentelor de uz veterinar neînregistrate, iar în caz de deținere a acestora, să le returneze urgent distribuitorilor.

Agenția notează că achiziționarea medicamentelor de uz veterinar se face doar în baza unei note de comandă în cazul fermelor de animale sau a prescripției veterinare în cazul exploatațiilor nonprofesionale, eliberate doar de către medicul veterinar. Totodată, deținerea şi utilizarea medicamentelor de uz veterinar imunologice se permite doar în cabinete şi clinici veterinare.

Pe teritoriul R. Moldova activează 241 farmacii veterinare autorizate.