Comandantul-șef al forțelor ucrainene afirmă că „situația de pe front s-a înrăutățit”

Comandantul-șef al forțelor ucrainene afirmă că „situația de pe front s-a înrăutățit”
Sursa foto: t.me/osirskiy

Comandantul-șef al forțelor ucrainene, Aleksandr Sîrski, a avertizat că situația de pe front s-a înrăutățit. Rusia atacă „de-a lungul întregii linii a frontului” și obține „anumite succese tactice”, spune oficialul militar, forțând trupele ucrainene să se retragă pe noi poziții defensive.  

„Situația de pe front s-a înrăutățit. Încercând să preia inițiativa strategică și să străpungă linia frontului, inamicul a concentrat principalele eforturi în mai multe direcții, creând un avantaj semnificativ în forțe și active. Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare”, a scris Sîrski pe Telegram.

Sîrski a spus că cele mai dificile condiții sunt în regiunile Pokrovsk și Kurahove, „unde luptele aprige continuă” iar comandanții ucraineni, pentru a proteja soldații, s-au retras pe poziții mai bine apărate.

„În general, inamicul a obținut anumite succese tactice în aceste direcții, dar nu a putut obține avantaje operaționale”, a adăugat Sîrski.

În ultima lună, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, atacând aproape zilnic centralele termice, hidroelectrice și alte infrastructuri energetice.

Oficialii ucraineni au declarat că țara a pierdut aproximativ 80% din producția sa termică și aproximativ 35% din capacitatea sa hidroelectrică, determinând guvernul să introducă întreruperi programate în mai multe regiuni.

Anterior, președintele Ucrainei a declarat că rușii au reușit să distrugă o importantă termocentrală de lângă Kiev, deoarece Ucraina a epuizat toate rachetele care apărau instalația. Zelenski a avertizat că Ucraina a fost nevoită să facă alegeri dificile cu privire la ceea ce trebuie să protejeze şi a declarat că țara sa ar putea rămâne complet fără rachete defensive dacă atacurile rusești ar continua în același ritm intens, scrie Reuters.

Ucraina speră să primească în scurt timp un mult așteptat transport de ajutor militar american, despre care oficialii afirmă că este de importanță critică pentru a contracara invazia rusă.