CNA efectuează percheziții într-un dosar de corupție și fals în acte publice la dobândirea cetățeniei R. Moldova

CNA efectuează percheziții într-un dosar de corupție și fals în acte publice la dobândirea cetățeniei R. Moldova
Colaj ziar.md. Sursa foto: CNA;bizlaw.md

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat luni, 3 iunie, zece percheziții în cadrul unui dosar de corupție și fals în acte publice la dobândirea cetățeniei R. Moldova. Șase persoane au calitatea de bănuit și urmează, după audieri, să fie cercetate în stare de libertate. Cazurile de dobândire ilicită a cetățeniei au fost raportate la CNA de către conducerea Agenției Servicii Publice (ASP).

Potrivit CNA, în cadrul dosarului de corupție și fals în acte publice sunt cercetate acțiunile ilicite ale unor persoane implicate în facilitarea procesului de dobândire a cetățeniei R. Moldova de către cetățeni străini, solicitanții fiind preponderent din Federația Rusă.

„Potrivit faptelor investigate, în perioada anilor 2022-2024, mai mulți cetățeni străini, intenționând să dobândească cetățenia Republicii Moldova prin recunoașterea faptului că ar avea cel puțin unul dintre părinți, bunei sau străbunei născuți pe teritoriul Republicii Moldova, acționând personal, sau prin persoane împuternicite, folosind acte de stare civilă cu conținut denaturat, obțineau extrasele certificatelor de naștere ale persoanelor născute pe teritoriul Republicii Moldova. Documentele erau eliberate pe numele unor persoane care aveau nume și prenume asemănător cu pretinsele rude (bunei, străbunei), astfel încât să întrunească condițiile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere”, anunță CNA.

În cadrul acțiunilor procesuale efectuate de ofițerii CNA în ziua de 3 iunie au fost efectuate 10 percheziții în urma cărora au fost ridicate obiecte și documente relevante cauzei penale. Astfel, șase persoane au calitatea de bănuit și urmează, după audieri, să fie cercetate în stare de libertate.

Potrivit CNA, în perioada analizată (1 ianuarie 2022 - 15 aprilie 2024) au fost depuse 4.317 cereri de dobândire a cetățeniei R. Moldova, din care 2.577 de cereri au fost acceptate, 210 au fost refuzate și restul se află în proces de examinare sau suspendate până la primirea răspunsurilor de la autorități.

Ancheta se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii Chișinău, iar suportul informațional în documentarea cazului sub toate aspectele este oferit de ASP.