Chișinăul promite să ajute producătorii agricoli din raionul Dubăsari

Chișinăul promite să ajute producătorii agricoli din raionul Dubăsari
Sursa foto: Nicu Gușan / Radio Europa Liberă Moldova

Chișinăul va ajuta producătorii agricoli din raionul Dubăsari. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că o nouă întâlnire cu fermierii din această regiune ar urma să aibă loc joi, 1 februarie, transmite Radio Moldova.

Potrivit sursei citate, Serebrian a precizat că fermierii vor primi compensații pentru taxele impuse de către regimul neconstituțional de la Tiraspol după efectuarea calculelor estimative cu privire la producția agricolă, care urmează să fie cultivată în acest an.

„Oficiul teritorial și autoritățile din raion să facă toate calculele în baza cărora să putem opera, pentru că trebuie să știm ce are de gând să se cultive în acest an, ce volum prognozabil de roadă poate fi, ca să aplicăm un ajutor din partea Guvernului. În orice caz, Guvernul este decis să ajute acești producători agricoli. După ce vor fi efectuate calculele respective, vom veni cu un ajutor material care să compenseze aceste taxe, care, repet, sunt ilegale”, a declarat Oleg Serebrian.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Noul Cod Vamal, intrat în vigoare în R. Moldova de la 1 ianuarie, elimină toate scutirile la plata taxelor vamale de care s-au bucurat, timp de decenii, agenții economici din regiunea separatistă transnistreană.

La câteva zile după ce autoritățile din Chișinău au pus în aplicare nou Cod Vamal, membrii așa-zisului guvern de la Tiraspol au decis să introducă mai multe taxe și să revizuiască o serie de reglementări ce vizează agricultorii din raionul Dubăsari, care au terenuri agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.

Conform datelor Biroului pentru Reintegrare, în prezent, 15 agenți economici din comunele Cocieri, Molovata Nouă, Coșnița și Doroțcaia din raionul Dubăsari au în depozitele aflate dincolo de șoseaua Tiraspol - Camenca circa 950 de tone de porumb, 780 de tone de floarea-soarelui, 770 de tone de grâu și 50 de tone de orz.

Tiraspolul organizează un protest de amploare împotriva taxelor vamale
Zeci de persoane protestează miercuri, 24 ianuarie, împotriva taxelor vamale impuse de autoritățile de la Chișinău pentru agenții economici din stânga Nistrului, după zeci de ani în care au fost scutiți de aceste plăți. Potrivit presei din stânga Nistrului, la protest participă locuitorii din Tiras…
Taxele achitate de către agenții economici din stânga Nistrului vor constitui circa șase milioane de euro
Taxele achitate bugetului de stat de către agenții economici din stânga Nistrului vor constitui circa șase milioane de euro sau 120 de milioane de lei. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a făcut o declarație în acest sens la emisiunea „La 360 de grade”, de la Radio Moldova. Potrivit…
Protest la Bender. Se cere anularea taxelor vamale, impuse de Chișinău agenților economici din stânga Nistrului
Mai mulți oameni s-au adunat joi, 11 ianuarie, lângă postul intern de control de la Bender pentru a cere Chișinăului să anuleze taxele vamale, impuse de la 1 ianuarie agenților economici din stânga Nistrului. Oamenii au venit cu pancarte pe care scrie „Jefuirea poporului nu este calea spre Europa”,…