Chișinăul acuză Tiraspolul că blochează desfășurarea recensământului populației la Corjova și alte localități din raionul Dubăsari

Chișinăul acuză Tiraspolul că blochează desfășurarea recensământului populației la Corjova și alte localități din raionul Dubăsari
Sursa foto: Vocea Basarabiei

Biroul de Reintegrare de la Chișinău anunță că Tiraspolul blochează desfășurarea recensământului populației locuințelor populației și locuințelor în comuna Corjova, dar și alte localități din raionul Dubăsari. Potrivit instituției, atât reprezentantul politic de la Tiraspol cât și delegația Tiraspolului în Comisia Unificată de Control au insistat pe abținerea de la acest proces „în perimetre generatoare de potențiale focare de tensiune”.

Potrivit Biroului de Reintegrare, la solicitarea Biroului Național de Statistică (BNS), prin canalele de interacțiune Chișinău-Tiraspol s-a asigurat coordonarea aspectelor de facilitare a accesului și de obținere a garanțiilor de securitate pentru personalul implicat, dispozitivele electronice mobile și întreg procesul de colectare a datelor pe teritoriul comunei Corjova și altor localități din raionul Dubăsari, necontrolate efectiv de autoritățile constituționale.

„Aceste coordonări au fost necesare pentru a evita incidente și situații de criză pe teren, în contextul în care este vizat un perimetru amplasat după infrastructura ilegală a posturilor de control ale Tiraspolului, unde organele naționale competente se află în imposibilitatea de a asigura măsuri prompte de securitate și de menținere a ordinii publice”, a menționat Biroul.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, instituția a spus că atât reprezentantul politic de la Tiraspol cât și delegația Tiraspolului în Comisia Unificată de Control au comunicat un refuz categoric în privința asigurării accesului și oferirii garanțiilor de securitate, au calificat ca fiind provocatoare inițiativa Chișinăului și au politizat-o excesiv, precum și au insistat pe abținerea de la acest proces în perimetre generatoare de potențiale focare de tensiune.

„Aceste reacții încă o dată denotă că Tiraspolul continuă să mențină bariere artificiale între ambele maluri ale Nistrului și să manifeste abordări de confruntare permanentă cu autoritățile de la Chișinău”, a conchis Biroul de Reintegrare.

Tiraspolul nu a comentat acuzațiile.

Recensământului populației și locuințelor din R. Moldova  va începe pe data de 8 aprilie 2024 și va dura trei luni.

Recensământul populației și locuințelor din R. Moldova va începe pe 8 aprilie și va dura trei luni
Recensământului populației și locuințelor din R. Moldova va începe pe data de 8 aprilie 2024 și va dura trei luni. Guvernul R. Moldova a aprobat, în cadrul ședinței din 31 ianuarie, Hotărârea cu privire la data de referință a recensământului și perioada de colectare a datelor. Astfel, potrivit Hot…