Celula de criză de la Guvern: Consumul de energie electrică pentru 1 ianuarie 2025 este acoperit pe deplin
Celula de criză de la Guvern anunță că astăzi, 1 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept va fi acoperit pe deplin prin procurări de pe bursa de energie electrică din România sau în baza contractelor dintre SA „Energocom” cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiune.
Potrivit reprezentanților Executivului, până la 31 decembrie 2024, Centrala de la Cuciurgan a livrat peste 50% din necesarul de energie electrică al malului drept, ceea ce permitea acoperirea deplină a consumului de energiei electrică.
„Ca urmare a încetării livrărilor de gaze rusești, deficitul la nivel de sistem electroenergetic va fi de circa 600 MW pentru malul drept. Acoperirea volumului necesar se va face, în special, prin procurări de pe bursa de energie electrică din România administrată de către SA „OPCOM” sau în baza contractelor în vigoare dintre SA „Energocom” cu producătorii și furnizorii de energie electrică din regiune”, anunță Executivul.
Ministerul Energiei precizează că aproape 30% din energia electrică pe care o consumăm este generată de Termoelectrica, iar 4,9% de CET Nord, centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți.
18,7% din energie vine de la Nuclearelectrica, 14% din contracte bilaterale cu producători din România, 19,5% de pe bursa de energie OPCOM şi 2,8% din Ucraina, de la compania Energoatom.
Regenerabilele ajută astăzi la acoperirea a 10,5% din consum, dintre acestea 3,2% sunt generate de centralele electrice ce au tarif fix, iar 7,3% de producătorii din piața liberă. Cea mai multă energie scumpă este contractată în orele de consum maxim, între orele 17-21, de pe bursa OPCOM.
În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, nu au fost raportate incidente. Presiunile în segmentele sistemului de transport, gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz”, sunt în limitele parametrilor funcționali.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În cazul energiei termice, la SA „CET-Nord” și „Termoelectrica” nu au fost înregistrate avarii sau incidente, iar instalațiile de generare funcționează în regim normal, conform graficului prestabilit. În prezent, consumul zilnic de gaze naturale este de circa 260 de mii metri cubi pe zi la SA „CET-Nord” și de 1,88 milioane de metri cubi pe zi la SA „Termoelectrica”.
În mai multe localități din regiunea transnistreană și Zona de Securitate a fost sistată furnizarea gazelor naturale, încălzirii centralizate și a apei calde. „Tiraspoltransgaz” i-a deconectat și pe consumatorii casnici din localitățile controlate de autoritățile constituționale: Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fîrlădeni.
Pe 28 decembrie 2024, compania „Tiraspoltransgaz” a deconectat de la rețeaua de gaze naturale mai multe instituții publice din localitățile controlate de autoritățile constituționale, inclusiv școli, spitale și instituții culturale. De asemenea, agentul termic a fost sistat pentru penitenciarele nr. 8 și nr. 12, subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova situate în orașul Bender.
Autoritățile de la Chișinău sunt în căutare de soluții pentru conectarea acestor instituții ale statului la resurse energetice alternative.
Compania rusă „Gazprom” a suspendat livrarea gazelor naturale către „Moldovagaz” începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei). În legătură cu potențiala criză umanitară în regiunea transnistreană din cauza nerespectării de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului, Republica Moldova se află în stare de urgență începând cu 16 decembrie 2024.