Cazul Gorgan, discutat în Parlament. Igor Grosu solicită instituțiilor de drept „mai multă comunicare”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a cerut conducătorilor instituțiilor de drept „mai multă comunicare” și „mai multe explicații” în privința anchetei în care este vizat fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, bănuit că ar fi furnizat informații secrete Rusiei. Speakerul a venit cu o solicitare în acest sens în debutul ședinței Legislativului din 6 iunie.
„Ieri am urmărit cu toții în spațiul media informații despre un ex șef al Statului Major și pentru că este un subiect de importanță națională și sensibilitate maximă, rugămintea către instituțiile de drept - cele care au atribuție și sunt implicate în investigații - este să comunice mai mult și să explice la ce etapă sunt, pentru că este vorba de securitatea statului și înălțimea acestei funcții justifică interesul major al tuturor cetățenilor față de acest subiect. De aceea, stimați conducători ai instituțiilor, vă rugăm, mai multă comunicare, mai multe explicații din prima sursă despre evoluția lucrurilor la acest subiect”, a declarat președintele Parlamentului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Între timp, Europa Liberă scrie că Procuratura Generală (PG) cere detalii de la Serviciul Informații și Securitate (SIS) pentru a deschide un dosar penal pe numele lui Gorgan, suspectat că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești.
Potrivit surselor Europei Libere din ambele instituții, ofițerii SIS ar trebui să transmită Procuraturii Generale un răspuns astăzi, 6 iunie, după care procurorii vor decide dacă deschid un dosar penal în baza articolului 337 al Codului Penal - „trădare de patrie”.
Amintim că, pe 5 iunie, publicația The Insider a publicat o investigație în cadrul căreia anunța că a obținut acces la corespondența de pe Telegram a fostului șef al Statului Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, cu presupusul său curator din serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, Alexei Makarov.
Potrivit sursei citate, Gorgan raporta în mod regulat despre situația politică internă din țara noastră și transmitea date despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.
La scurt timp după apariția investigației, reprezentanții Președinției au venit cu o reacție și au menționat că distincțiile de stat oferite lui Gorgan în 2006 și 2015 vor fi retrase, la fel ca și gradele militare.
Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova (SIS) a confirmat veridicitatea informațiilor prezentate de publicația The Insider, în timp ce Ministerului Apărării a anunțat că specialiștii din cadrul instituției verifică și analizează informațiile.
Ulterior, reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în R. Moldova (UNHCR Moldova) a anunțat că Gorgan a fost suspendat din funcția de șef al securității pe care o deținea în cadrul agenției, menționând că a fost demarată o anchetă internă.
Igor Gorgan a fost angajat în cadrul Statului Major până la finele anului 2021, când a fost demis de președinta Maia Sandu, care tocmai fusese învestită în funcție. Ulterior, în iulie 2023, acesta a fost angajat la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).