Cât de periculoase pot fi decorațiunile de pe prăjituri? ANSA: Verificați eticheta

Cât de periculoase pot fi decorațiunile de pe prăjituri?  ANSA: Verificați eticheta
Sursa foto: imagine simbol

Reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au atenționat, miercuri, consumatorii că decorațiunile de pe prăjituri pot fi nesigure pentru consum. Astfel, specialiştii îi îndeamnă să verifice cu atenție eticheta. La rândul lor, vânzătorii sunt obligați să furnizeze informațiile de la producător despre ingredientele decorațiunilor folosite la ornarea produselor de patiserie, înainte ca acestea să ajungă pe masă.

Specialiștii în domeniul siguranței alimentelor atenționează consumatorii că tortele decorate cu curcubee, unicorni, prințese sau alte imagini de animație pot fi nesigure pentru consum. De aceea, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă amatorii de astfel de produse să țină cont de următoarele informații:  

  • Coloranții naturali, cum ar fi curcumina (E100), beta-carotenul (E160) și altele, extrase  din surse vegetale, sunt considerați siguri pentru consum;
  • Coloranţii alimentari: galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roşu allura (E 129), tartrazină (E 102), roşu ponceau 4R (E 124) sunt fabricați chimic, oferind culori mai intense, sunt mai stabili decât cei naturali, dar sunt considerați periculoși. În același timp, acești coloranți pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora!
  • Cerneala pentru imprimanta alimentară, cariocile alimentare, unele sclipiciuri sub formă de pudră, prafurile în formă de spary colorat, pudra strălucitoare, perlele colorate, pot conține, de fapt, materiale care nu prezintă siguranță alimentară.
  • Există sclipici-uri/spray-uri care sunt comestibile și sunt produse special pentru utilizare în alimentație. Aceste produse sunt fabricate din ingrediente care pot fi consumate în siguranță.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit ANSA, agenții economici care importă sau produc sclipici, cerneală și praf comestibil sunt obligați să indice pe etichetă și în actele de însoțire ingredientele utilizate și proporția aditivilor alimentari din compoziția acestora.

Totodată, instituția precizează că persoanele care fac comandă de astfel de torturi sau prăjituri sunt în drept să ceară etichetele produselor decorative pentru a se asigura că sunt comestibile. Vânzătorii, pe de altă parte, sunt obligați să furnizeze informațiile de la producător despre ingredientele decorațiunilor folosite la ornarea produselor de patiserie, înainte ca acestea să ajungă pe masă.

Pentru nerespectarea legislației în domeniul siguranței alimentelor, producătorii de alimente ce conțin ingrediente nesigure sunt pasibili de amenzi de până la 500 de unități convenționale.