Camera Reprezentanților din SUA a adoptat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Sursa foto: Getty Images

Camera Reprezentanților din SUA a votat sâmbătă, după luni de întârziere, ajutorul militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Adoptarea proiectului de lege marchează o schimbare semnificativă a curentului politic pentru Ucraina, dar este puțin probabil ca dinamica pe câmpul de luptă să se schimbe imediat. Cu toate acestea, revenirea sprijinului american este un impuls mare pentru Kiev, notează BBC.

Pachetul de ajutor militar - arme și muniții - pentru Ucraina a fost supus la vot separat. Votul a fost unul covârsșitor în favoare - 311 voturi „pentru” și 112 „împotrivă”. Rezultatul a fost întâmpinat cu aplauze de către democrați, care au agitat steaguri ucrainene.

Din această finanțare, aproape 14 miliarde de dolari incluse ar ajuta Ucraina să cumpere sisteme avansate de armament şi alte echipamente de apărare, în războiul declanșat de Rusia în februarie 2022.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De asemenea, după votul dat pentru ajutorul militar pentru Ucraina, Congresul a votat și un ajutor în valoare de 26,4 miliarde de dolari pentru Israel, care include ajutor militar, precum și finanțare pentru măsuri umanitare.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că ajutorul SUA va împiedica extinderea războiului și vor fi salvate mii de vieți, iar purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că ajutorul american de aproape 61 de miliarde de dolari aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanților din SUA „va omorî și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev”.