Buletine de vot fotografiate și alegători intimidați. Ce alte încălcări au fixat observatorii Promo-LEX

Buletine de vot fotografiate și alegători intimidați. Ce alte încălcări au fixat observatorii Promo-LEX
Sursa foto: Tatiana Sultanova/Europa Liberă

Peste 790 de incidente electorale au fost constatate de observatorii Promo-LEX, în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale. Raportul vizează 614 secții de votare din R. Moldova, unde au fost delegați câte un observator din partea Asociației Promo-LEX. Totodată, Poliția a anunțat despre documentarea a peste 220 de incidente electorale, iar CEC a menționat alte 40 de cazuri care au vizat încălcări ale procesului electoral.

Potrivit informațiilor prezentate de Promo-LEX pe 4 noiembrie, cele mai multe încălcări - 229 cazuri - au vizat fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului. De asemenea, au fost înregistrate 127 de situații când Sistemul Informațional de Stat „Alegeri” a indicat faptul că alegătorul a votat, în timp ce acesta susținea că nu și-a exercitat dreptul la vot.

Raportul prezentat de Promo-LEX vizează și alte încălcări, constate pe parcursul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Astfel, au fost fixate 65 de cazuri de iregularități în listele electorale în ceea ce privește adresele alegătorilor, semnături în locul altor persoane sau aflarea în listă a persoanelor deja decedate. Alte 55 de cazuri au vizat abateri în vederea sigilării urnelor de vot potrivit procedurilor legale, ruperea, deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot.

Totodată, au fost înregistrate 17 acte de violență, intimidări ale alegătorilor, sau a altor persoane, 15 cazuri de agitație electorală în incinta secțiilor de votare, 8 tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul și/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea votului.

În primul tur al alegerilor prezidențiale, observatorii Promo-LEX au înregistrat 778 de încălcări electorale, cu 12 mai puține decât la cel de-al doilea tur de scrutin, conform raportului Promo-LEX.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Și Comisia Electorală Centrală a R. Moldova (CEC) a comunicat despre alte peste 40 de cazuri care au vizat încălcări ale procesului electoral. Instituția menționează, printre altele, cazurile cu alarme false privind minarea unor secții de votare din țară și de peste hotare, precum și a podului peste Nistru de la Rîbnița spre Rezina.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), pe parcursul zilei de 3 noiembrie, polițiștii au documentat 225 de incidente și alte acțiuni privind desfășurarea activității electorale. Cele mai multe fiind înregistrate în rândul cazurilor ce țin de fotografierea buletinului de vot, urmate de incidentele de agitație electorală interzisă.

Conform datelor preliminare, la alegeri au participat 1 699 025 de alegători sau 54,31% dintre alegătorii incluși în listele electorale. În următoarele 48 de ore, CEC va recepționa documentele și materialele electorale din fiecare circumscripție electorală.