BNS dezminte un nou fals: Recenzorii NU înscriu casele nelocuite în categoria vilelor

BNS dezminte un nou fals: Recenzorii NU înscriu casele nelocuite în categoria vilelor
Recensământ 2024, satul Tricolici, raionul Căușeni. Sursa foto: Veaceslav Ceban / Europa Liberă Moldova

Recenzorii care participă la Recensământul populației și locuințelor din R. Moldova nu trec casele nelocuite în categoria caselor de vacanță. Precizările au fost făcute de Biroul Național de Statistică (BNS), care dezminte informațiile publicate într-un articol publicat de „Komsomolskaya Pravda în Moldova”, unde se menționează opusul.

„Această informație este falsă și are drept scop dezinformarea populației, de a afecta imaginea publică a BNS în societate și, ca efect, de a perturba buna desfășurare a Recensământului populației și locuințelor. În plus, nu a fost solicitată poziția BNS în calitate de autoritate publică centrală responsabilă de organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor”, a precizat Biroul într-o reacție publică.

Potrivit BNS, activitatea recenzorilor este monitorizată în teren de către supervizori, care supraveghează corectitudinea realizării lucrărilor. Astfel, aceștia nu pot primi indicații crea contravin manualelor și ghidurilor de recensământ, inclusiv de a înlocui sau a indica intenționat casele nelocuite drept case de vacanță (locuințe sezoniere).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Reiterăm că, în cadrul Recensământului 2024 recenzorii au misiunea să viziteze fiecare locuință în parte și să indice tipul efectiv de ocupare al acestora conform stării actuale. În cazul locuințelor neocupate, personalul de recensământ va face cercetări la fața locului și va verifica din surse disponibile (pe baza discuțiilor cu vecinii, cu reprezentanții autorităților publice locale) pentru a afla și a indica corect statutul locuințelor neocupate”, conchid responsabilii.

Astfel, „locuință sezonieră” se va considera orice locuință care este locuită temporar (continuu cel puțin o lună, sezonier, pe parcursul unui anotimp), în care pe parcursul celor 3 luni de recenzare (8 aprilie - 7 iulie 2024) se va găsi cel puțin o persoană.

Cât despre „locuința vacantă”, în această categorie va fi inclusă orice locuință care nu e locuită permanent de nimeni pe o perioadă continuă mai lungă de o lună (locuințe pustii, abandonate, pentru vânzare, pentru închiriere, locuințe noi etc.).

Reacția BNS vine la patru zile distanță după ce „Komsomolskaya Pravda în Moldova” a publicat un articol în care, făcând trimitere la o avocată pe nume Alina Palii, nota că recenzorii din mai multe raioane au primit ordin intern să înlocuiască informațiile despre casele nelocuite și să le includă în categoria „caselor de vacanță”.

Câte persoane au fost recenzate de la începutul recensământului. Localitățile în care procesul decurge mai activ
Începând cu 8 aprilie și până pe 16 mai curent, au fost recenzate peste un milion de locuințe. Cele mai sporite ritmuri sunt în localitățile rurale, în special raioanele Anenii Noi, Soroca, Telenești, Călărași, Glodeni ș.a. Datele au fost oferite de către șeful Biroului Național de Statistică (BNS),…