Beneficiarii de protecție temporară care se angajează în R. Moldova vor fi asigurați medical

Beneficiarii de protecție temporară care se angajează în R. Moldova vor fi asigurați medical
Sursa foto: Inspectoratul General pentru Migrație

Beneficiarii de protecție temporară care se angajează în R. Moldova vor fi asigurați medical. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță că o serie de modificări în legislație, cu scopul de a menține statutul de asigurat medical al beneficiarilor de protecție temporară angajați și după încetarea stării de urgență, au fost aprobate în cadrul ședinței de miercuri, 3 aprilie, a Guvernului.

Acest lucru va permite beneficiarilor de protecție temporară angajați să aibă aceleași drepturi și obligații în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală ca și cetăţenii R. Moldova.

„Statutul de persoană asigurată va fi acordat/suspendat în baza informației referitoare la raporturile de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat”, a notat CNAM.

Anterior, persoanele care s-au refugiat din Ucraina, beneficiare de protecție temporară, angajate în câmpul muncii în Moldova erau asigurate medical prin derogare de la legislație, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

Modificările urmează să fie adoptate de Parlament și vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Persoanele din Ucraina vor beneficia de protecție temporară în R. Moldova pentru încă un an
Termenul de acordare a protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina va fi prelungit, pentru încă un an, începând cu 1 martie anul curent și până la 1 martie 2025. Astfel, va fi prelungit și documentul de identitate al beneficiarului. O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv…