BCS solicită din nou lichidarea ANRE și transmiterea tuturor competențelor către Guvern

BCS solicită din nou lichidarea ANRE și transmiterea tuturor competențelor către Guvern
Colaj ziar.md

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au solicitat din nou lichidarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și transmiterea tuturor competențelor către Guvern. În cadrul ședinței Legislativului din 4 iulie, vicepreședintele Parlamentului și președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a propus introducerea acestui subiect pe ordinea de zi.

„Propunem includerea în ordinea de zi a proiectului 219 privind inițierea procedurii de lichidare a ANRE și transmiterea competențelor ANRE către Guvern. Prin Hotărârea Parlamentului 29 din 2021, Parlamentul a exprimat votul de neîncredere Agenției. A fost trei ani în urmă și acest demers a fost votat inclusiv de deputații PAS. Nu înțelegem de ce după trei ani de zile nu a fost nicio acțiune care ar implementa acest vot de neîncredere”, a declarat președintele fracțiunii BCS.

Făcând trimitere la datele prezentate de deputatul BCS Petru Burduja, Bătrîncea a menționat că bugetul ANRE a ajuns de la 58 de milioane la 140 de milioane - „bani veniți din majorarea serviciilor și costurilor”. Totodată, socialistul s-a referit și la decizia Consiliului Concurenței de a amenda șase companii petroliere din țară, care ar fi încheiat un acord anticoncurențial care viza coordonarea prețurilor pe piață.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„În această situație, nu putem lipsa de poziție vizavi de ANRE, nu putem înțelege de ce această instituție de reglementare nu face nimic pentru a ajuta interesul public național. Recent, mai multe companii petroliere au fost sancționate de organele de drept din R. Moldova pe motiv că există o înțelegere de cartel pe piața petrolieră, iar regulatorul național ANRE nicicum nu este vizat în dosarele penale și nu-și îndeplinește atribuțiile sale directe”, a conchis Vlad Bătrîncea.

Iniţiativa BCS de a include pe ordinea de zi proiectul de lege va fi votată în cadrul ședinței Parlamentului din 11 iulie.

Socialiștii și comuniștii au venit cu solicitări similare și acum doi ani. Ultima dată, BCS a cerut lichidarea ANRE și transmiterea tuturor competențelor Guvernului în toamna anului 2022. Atunci, Vlad Batrîncea a propus introducerea acestui subiect pe ordinea de zi în cadrul ședinței Parlamentului din 3 noiembrie. Propunerea nu a fost susținută de deputați, întrunind numai 28 de voturi.

Șase companii petroliere din țară au fost amendate cu 480 milioane de lei. Ce a constatat Consiliul Concurenței
Șase companii petroliere din țară au fost amendate cu aproximativ 480 milioane lei. Potrivit investigației Consiliului Concurenței, acestea au încheiat un acord anti concurențial cu scopul de a coordona prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, în perioada martie 2019…