Bașcana Evghenia Guțul va ajunge pe banca acuzaților. Ce învinuiri i se aduc

Bașcana Evghenia Guțul va ajunge pe banca acuzaților. Ce învinuiri i se aduc
Imagine simbol

Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”. Acestora le este incriminată săvârșirea a două capete de acuzare de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.

Potrivit PA, urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2022, în temeiul sesizării Inspectoratului Național de Investigații (INI) și a Comisiei Electorale Centralen (CEC).

„S-a constatat că, Evghenia Guțul, în perioada de timp 2019 – 2022, activând în calitate de secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al fostului Partid Politic „Şor”, a fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în R. Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore). Ulterior le integra în activitatea partidului în scopul susținerii activității acestuia pe arena politică din R. Moldova”, precizează Procuratura Anticorupție.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe un alt capăt de acuzare, Evghenia Guțul, în calitate de complice, în perioada de timp octombrie 2022- noiembrie 2022, a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale a fostului Partid Politic „Șor” din raioanele R. Moldova, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Politic „Şor” în faţa instituțiilor publice din municipiului Chişinău (Parlament, Guvern, Președinție, Procuratura Generală etc.). Astfel, potrivit PA, aceasta a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42.498.532,40 lei.

„Fapte infracționale similare i se incriminează și celeilalte complice, care a fost responsabilă de Oficiul Teritorial din municipiul Chișinău în perioada de timp octombrie 2022 - noiembrie 2022, acceptând cu bună știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat, în sumă totală de 9.746.825 lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic, achitarea salariilor necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale etc”, menționează PA.

Învinuiții nu au recunoscut faptele comise, iar cauza penală în 68 de volume, împreună cu rechizitoriul pe 329 file, a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede amendă în mărime de la 57.500 la 92.500 de lei sau de la 2 la 7 ani de închisoare, în ambele cazuri - cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani. În cazul persoanelor juridice, infracțiunea se pedepseşte cu amendă în mărime de la 250.000 la 450.000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.