Babă neagră, desertul tradițional din nordul țării, ar putea fi inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO

Babă neagră, desertul tradițional din nordul țării, ar putea fi inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO
Colaj ziar.md. Sursa foto: valeriesfood.md/moraritacatering.md

Desertul specific nordului R. Moldova, babă neagră, ar putea fi inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. O inițiativă în acest sens a fost propusă de către Delegația Permanentă a R. Moldova pe lângă UNESCO în cadrul acțiunilor de celebrare a Francofoniei, în fața a 20 de țări, scrie diez.md.

Anunțul a fost făcut de către Marina Luca, o moldoveancă care activează în calitate de șefă patiseră la un restaurant din Elveția.

Prezentă la eveniment, Marina spune că R. Moldova are un potențial bogat de a include tradițiile, elementele culinare și culturale pe lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.

„De ce să nu înaintăm și alte dosare independente, care sunt specifice doar Republicii Moldova, cum ar fi baba neagră, colacul”, a scris tânăra într-o postare pe Instagram.

Potrivit Marinei, acest proces ar putea dura aproximativ doi an, timp în care experții locali să pregătească dosarele necesare.

Baba neagră este o mâncare tradițională moldovenească, pe care gospodinele de la nordul R. Moldova o pregatesc de ani. Desertul a fost gustat și de liderii de state și guverne europene la Summitul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat în iunie 2023.