Autoritățile alocă două milioane de lei proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol

Autoritățile alocă două milioane de lei proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol
Sursa foto: Getty Images

Consiliului raional Dubăsari va primi două milioane de lei în vederea compensării parțiale a cheltuielilor suportate de proprietarii terenurilor agricole amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol, ca urmare a plăților ilegal aplicate de Tiraspol la trecerea prin posturile neautorizate de control. Un proiect în acest sens a fost aprobat miercuri, 15 mai, de către Guvern.

Potrivit proiectului, Consiliul raional Dubăsari va repartiza banii proprietarilor de terenuri agricole în baza unui regulament elaborat și aprobat de consiliu în condiții de transparență și echitate, în coordonare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Ministerul Finanțelor va finanța cheltuielile pentru activitățile de reintegrare a țării pentru anul 2024 în baza documentelor de plată prezentate către trezoreriile regionale de beneficiarii mijloacelor financiare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM


„Compensațiile parțiale” vor fi oferite din bugetul statului prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării pentru anul 2024. Potrivit Europa Liberă Moldova, care face trimitere la nota informativă a proiectului, programul are un buget de 15 milioane de lei și finanțează anual activități de interes comunitar în localitățile din Zona de Securitate, cum ar fi susținerea școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Pentru anul curent, au fost depuse 112 propuneri de proiecte, dar au fost selectate doar 26, în valoarea totală de 13 milioane de lei, notează sursa citată. Celelalte două milioane de lei sunt destinate compensării cheltuielilor suportate de fermierii din raionul Dubăsari.

Șeful Direcției agricultură și cadastru a Consiliului raional Dubăsari, Sergiu Guvir, a declarat pentru Europa Liberă că fermierii vor folosi acești bani pentru a scoate din regiunea transnistreană și a vinde recolta grâu, orz și rapiță de anul trecut. Potrivit lui, în luna aprilie, în depozitele de peste traseu rămâneau circa 2.500 de tone de cereale.

Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că malul drept va compensa integral cheltuielile proprietarilor terenurilor agricole situate după traseul Camenca-Tiraspol, în trei tranșe. Potrivit oficialului, două dintre acestea urmau să fie oferite în acest an, în primul semestru și cel de-al doilea, iar a treia tranșă, care poate fi mai mare - la începutul anului viitor.

Chișinăul va aloca 2.000.000 de lei pentru fermierii care dețin terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol
Chișinăul va aloca două milioane de lei pentru fermierii care dețin terenuri agricole după traseul Râbnița-Tiraspol, impuși de pretinsele autorități din stânga Nistrului să achite taxe ilegale la trecerea prin posturile neautorizate de control. Acest lucru se stipulează într-un proiect supus consult…
Chișinăul va compensa integral cheltuielile fermierilor care dețin pământuri după traseul Camenca-Tiraspol
Chișinăul va compensa integral cheltuielile fermierilor care dețin terenuri agricole după traseul Camenca-Tiraspol, impuși de pretinsele autorități din stânga Nistrului să achite taxe vamale. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a anunțat că suma compensațiilor ar urma să fie aprobată s…
Chișinăul promite să ajute producătorii agricoli din raionul Dubăsari
Chișinăul va ajuta producătorii agricoli din raionul Dubăsari. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că o nouă întâlnire cu fermierii din această regiune ar urma să aibă loc joi, 1 februarie, transmite Radio Moldova. Potrivit sursei citate, Serebrian a precizat că fermierii v…