Astăzi se împlinesc 33 de ani de la războiul de pe Nistru. Programul oficial al manifestațiilor

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la războiul de pe Nistru. Programul oficial al manifestațiilor
Polițiști moldoveni la Coșnița, 2 martie 1992. Sursa foto: Nicolae Pojoga

Astăzi în R. Moldova este marcată Ziua Memoriei și Recunoștinței, în contextul împlinirii a 33 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru. La Chișinău, activitățile de comemorare a eroilor căzuți în conflictul armat din anul 1992 vor începe la ora 10:00, prin depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. La eveniment vor participa președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.

La ora 10:20, cei trei lideri se vor alătura veteranilor războiului de pe Nistru la Marșul Memoriei. Coloana se va forma în Piața Marii Adunări Naționale și va merge pe jos spre monumentul „Maica Îndurerată”, în frunte cu portdrapel și Fanfara Militară, urmată de studenți de la Academia de Poliție și Academia Militară „Alexandru cel Bun” care vor duce portretele eroilor căzuți în lupte, militari, reprezentanții Batalionului cu Destinație Specială „Fulger” și ai Inspectoratului General de Carabinieri.

Începând cu ora 11:10, la Complexul Memorial „Eternitate”, va fi organizat un miting de doliu, iar la 11:30 va fi ținut minutul național de reculegere. După rostirea discursurilor, participanții la manifestație vor depune flori la monumentul „Maica Îndurerată”, iar foștii combatanți vor fi invitați la un prânz ostășesc.

În acest context, între orele 10:00 – 11:00, va fi parțial restricționată circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul între străzile Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Ismail, precum și pe strada Ismail, până la intersecția cu strada Pan Halippa.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Menționăm că activități de comemorare a eroilor căzuți pe câmpul de luptă pentru independența și integritatea țării noastre vor fi organizate în mai multe localități din R. Moldova. Conform planului aprobat de Executiv, acestea vor include depuneri de flori la monumentele comemorative, marșuri ale memoriei, mitinguri solemne și ceremonii religioase. De asemenea, vor fi organizate activități de restaurare și amenajare a monumentelor dedicate eroilor.

În semn de recunoștință, persoanele cu dizabilități - participanți la conflictul armat de pe Nistru - și familiile celor căzuți vor primi ajutor material, iar veteranii vor beneficia de servicii medicale gratuite. Totodată, în instituțiile de învățământ va fi organizată „Săptămâna Memoriei și Recunoștinței”.

Totodată, până pe 28 martie, în instituțiile de învățământ din țară se va desfășura Lunarul Memoriei și Recunoștinței, în cadrul căruia vor fi organizate activități de sensibilizare și conștientizare a momentelor istorice marcante, de promovare a respectului față de trecut și de cultivare a spiritului de apartenență la valorile naționale.

Oficial, conflictul din regiunea transnistreană a izbucnit pe 2 martie 1992, însă primele ciocniri au avut loc la începutul lui noiembrie 1990, pe podul de la Dubăsari. Încetarea focului a avut loc la 21 iulie 1992, după semnarea unui acord dintre R. Moldova şi Federația Rusă.

Potrivit Teleradio-Moldova, la conflictul armat din 1992 au participat aproximativ 30 de mii de persoane: militari, polițiști și voluntari. Circa 300 de persoane și-au pierdut viața în timpul luptelor, iar zeci de persoane sunt date dispărute până astăzi.

Pe parcursul celor aproape 32 de ani de la războiul de pe Nistru, au avut loc negocieri în diverse formate. Totuși, conflictul nu a fost soluționat, iar pe teritoriul regiunii transnistrene continuă să staționeze trupele armatei a 14-a a Federației Ruse.

Conform estimărilor, la depozitul militar de la Cobasna - zonă controlată de facto de Rusia, unde autoritățile R. Moldova nu au acces, s-ar păstra circa 20 de mii de tone de muniții.