Aproape 40% din populația țării i-ar mai oferi Maiei Sandu o șansă la prezidențialele din toamnă /SONDAJ

Aproape 40% din populația țării i-ar mai oferi Maiei Sandu o șansă la prezidențialele din toamnă /SONDAJ
Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

Mai bine de jumătate dintre cetățenii R. Moldova, mai exact - 59%, consideră că la cârma țării ar trebui să vină o altă persoană, iar 38% i-ar mai oferi actualei președinte o șansă. Totuși, reieșind din rezultatele barometrului socio-politic realizat de IMAS, publicat astăzi, ratingul Maiei Sandu este în creștere, comparativ cu luna decembrie a anului trecut.

Astfel, numărul respondenților care susțin că șefa statului merită să câștige încă un mandat de președinte a crescut cu 4%, față de acum câteva luni. Concomitent, procentajul persoanelor care spun că la Președinție ar trebui să vină altceva decât Maia Sandu este în descreștere cu 2 puncte.

Din cei 963 de respondenți care au o opțiune de vot, 37,7% au spus că, în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, ar vota pentru Maia Sandu. Pe locul II al clasamentului se regăsește fostul președinte Igor Dodon (26,9%), urmat de primarul capitalei Ion Ceban (7,6%) și fostul premier Ion Chicu (7,5%).

5,4% dintre persoanele intervievate îl văd în funcția de președinte al țării pe liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, 5,3% - pe fosta bașcană a Găgăguziei, Irina Vlah, iar 2,8% - pe fostul președinte Vladimir Voronin.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Alte 1,6% și-ar da votul pentru președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu, 0,7% - pentru președintele platformei „DA”, Dinu Plîngău, 0,4% - pentru fostul premier Vlad Filat, 0,3% - pentru preşedintele partidului Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, iar 0,2% - pentru președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula.

Studiul a fost realizat de IMAS-Cercetare și Strategii SRL, la comanda Independent News (România), în perioada 9 – 27 februarie curent, pe un eșantion de 1.091 de persoane din 91 de localități, marja de eroare fiind de ±3.0%.

Amintim că, pe 24 decembrie 2023, președinta Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat la toamnă. Șefa statului deține funcția de președinte al R. Moldova din 24 decembrie 2020, după ce a câștigat turul II al alegerilor prezidențiale din luna noiembrie a aceluiași an, cu scorul de 57,7%. Atunci, Sandu a obținut victorie în fața fostului președinte Igor Dodon, devenind prima femeie aleasă la cârma R. Moldova.