Antrenamente militare necoordonate în stânga Nistrului. Reacția Biroului politici de reintegrare

Antrenamente militare necoordonate în stânga Nistrului. Reacția Biroului politici de reintegrare
Sursa foto: RIA Novosti

Pe parcursul zilei de 23 aprilie 2024, contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (FMMP) a desfășurat antrenamente militare la posturile amplasate în preajma localităților Dubăsari, Cocieri, Bender, Fârlădeni și Hagimus. În acest context, delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control face apel către toate componentele FMMP să excludă asemenea acțiuni provocatoare contrare principiilor de pacificare și legislației R. Moldova.

Biroul politici de reintegrare susține că antrenamentele au fost desfășurate pentru cazuri de așa-zisă „imitare a respingerii atacurilor asupra posturilor FMMP”. Autoritățile de la Chișinău susțin că desfășurarea antrenamentelor fără coordonările necesare provoacă noi tensiuni în Zona de Securitate și demonstrează că actele constituante ale misiunii de menținere a păcii sunt încălcate în mod grav și sistematic.

„Pe parcursul zilei de 23 aprilie 2024, contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii (FMMP) a desfășurat antrenamente pentru cazuri de așa-zisă „imitare a respingerii atacurilor asupra posturilor FMMP”. Exercițiile au avut loc la posturile FMMP amplasate în preajma localităților Dubăsari, Cocieri, Bender, Fârlădeni, Hagimus. Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control declară că desfășurarea antrenamentelor fără coordonările necesare provoacă noi tensiuni în Zona de Securitate, speriind populația și demonstrând argumente suplimentare că actele constituante ale misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru sunt încălcate în mod grav și sistematic”, anunță Biropul politici de reintegrare.

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control face apel către toate componentele Forțelor Mixte de Menținere a Păcii să excludă asemenea acțiuni provocatoare contrare principiilor de pacificare și legislației R. Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au declarat săptămâna trecută că vor să instaleze un nou post „de menținere a păcii” pe malul drept, la hidrocentrala Dubăsari, invocând faptul că angajații acesteia sunt „îngrijorați de situația tensionată din regiunea Mării Negre”.

Potrivit agenției „Новости Приднестровья”, deteriorarea barajului ar crește riscul de inundații în zonele dens populate, ceea ce se va solda cu „nenumărate pierderi pentru locuitorii acestor zone”.

La scurt timp după reuniunea săptămânală a Comisiei Unificate de Control din 18 aprilie, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău a anunțat că delegația moldovenească a respins categoric propunerea înaintată de Tiraspol.

Tiraspolul vrea post „de menținere a păcii” pe malul drept al Nistrului, la hidrocentrala Dubăsari
Autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului vor să instaleze un nou post „de menținere a păcii”. De această dată, Tiraspolul propune înființarea unui post pe malul drept, la hidrocentrala Dubăsari, invocând faptul că angajații acesteia sunt „îngrijorați de situația tensionată din regiunea Mării…